Az első állatok megjelenése globális felmelegedést okozott

Egy új tanulmány szerint több mint 500 millió évvel ezelőtt az első állatok megjelenése globális felmelegedést okozott a Földön.

Az állatok 520-540 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki az óceánokban és elkezdték lebontani a tengervízben lévő szerves anyagokat – ezzel felborítva a levegőben lévő oxigén és szén-dioxid arányát.

Az ezt követő 100 millió évben az állatok életkörülményei egyre kíméletlenebbé váltak, ahogy folyamatosan csökkent az óceánok oxigén szintje és nőtt a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége – ami az időjárásra is hatással volt.

A kutatásban az Exeter, a Leeds és az Antwerp Egyetemek vettek részt a Vrije Universiteit Brussel csapatával kiegészítve.

“Ahogy a férgek a kertünkben, úgy a tengerfenék apró élőlényei is megzavarják, felkeverik és újrahasznosítják a halott szerves anyagokat,” mondta Tim Lenton, az Exeter kutatója.

“Mivel az állatok megjelenésének ilyen nagy hatása volt, ezért arra számítottunk, hogy a környezetben is nagy változásokat eredményezett, amikor a tengerfenék egy zavartalan állapotból egy biológiailag zavart állapotra vált.”

A kutatók mérései igazolták, hogy megközelítőleg 520 millió évvel ezelőtt csökkenésnek indult az óceánok oxigén szintje, viszont a kőzettani vizsgálatok szerint az üledéket csak kis mértékben zavarták fel az állatok.

“Ez azt jelenti, hogy az akkori tengerfenéken élő állatok nem voltak túl aktívak,” mondta Simon Poulton, a Leed Egyetemtől.

Egy későbbi felfedezés szerint viszont az állati aktivitás legalacsonyabb szintje hozta a legnagyobb változást. Ez a felfedezés lehetővé tette a kutatók számára, hogy egy matematikai modellt hozzanak létre a földtörténet ezen szakaszáról és ezzel jobban megvizsgálják a korai életformák által okozott változásokat.

“Amikor lefuttattuk a modellt meglepő dolgokat láttunk,” mondta Benjamin Mills, a kutatás ezen szakaszának vezetője. “A kis állatok fejlődése tényleg csökkentette az óceánok és a légkör oxigén szintjét, viszont a légkör szén-dioxid szintjét olyan mértékben növelte, hogy az globális felmelegedést okozott.”

A tény hogy ebben az időben lényegesen melegedett az Föld éghajlata már korábban is ismert volt, de a tény, hogy ezt a folyamatot az állatok megjelenése indította el, új. Mivel ez a folyamat az idő előrehaladtával az állatokat is nehezebb helyzetbe hozta ezért valószínű, hogy ezt az 100 millió évet felölelő időszakot a tömeges kihalások jellemezték.

“Érdekes párhuzam van aközött, hogy ezek a korai állatok hogyan változtatták meg a világot a számukra kedvezőtlen módon és aközött hogy az emberek most mit csinálnak a bolygóval,” mondta Lenton. “Egy melegebb világot építünk egy egyre nagyobb mértékben anoxikus (oxigén mentes vagy szegény) óceánnal, ami számunkra és a bolygón lévő más állatok számára is rossz.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.