Az első bizonyíték, hogy tényleg van ‘magasabb’ tudatállapot

A Sussex Egyetem kutatói tudományos bizonyítékot találtak a ‘magasabb’ tudati állapotra.

A neurológusok a pszichedelikus drogok hatása alatt álló embereknél, a normál állapotukhoz képest, folyamatos növekedést figyeltek meg az agyi jelek diverzitásában – ami az agyi aktivitás összetettségét jelzi.

Ezt a diverzitást a kutatók matematikai módszerekkel is tudják vizsgálni és az öntudat szintjének számszerűsítésére is használható. Például azok az emberek akik ébren vannak, diverzebb az agyi aktivitásuk mint alvó állapotban. Ez az első olyan tanulmány, ahol az általánosnál magasabb tudati állapotot vizsgálnak, mivel a legtöbb korábbi kutatás inkább a lecsökkent ‘vegetatív’ tudatállapotot, illetve az alvást vizsgálta.

“A felfedezés megmutatja, hogy a pszichedelikumok által befolyásolt agy a normáltól eltérően viselkedik. Ez az állapot alatt az agy elektromos aktivitása kevésbé kiszámítható és kevésbé ‘integrált’ mint a normális ébrenléti állapotban,” mondta Anil Seth, a Sussex Egyetemről. “Mivel ez a módszer már korábban bizonyította, hogy alkalmas az ‘öntudat szintjének’ mérésére, kijelenthetjük hogy a pszichedelikus állapot az átlagnál egy magasabb szintű tudatállapot.”

A kutatáshoz a csapat az Imperial College London és a Cardiff Egyetem kutatói által készített agyi felvételeket vizsgálta, aminél három különböző pszichedelikus drogpszilocibin, ketamin és az LSD – hatását vizsgálták. Az agyi felvételek vizsgálata során a kutatók megállapították, hogy mindhárom drog esetében az öntudati szint a normál értékeknél következetesen magasabb volt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a pszichedelikus állapot jobb vagy kedvezőbb – elvégre agyunk valószínűleg nem véletlenül nem ebben az állapotban van alapból – hanem, hogy a pszichedelikus állapot az alváshoz és az érzéstelenítéshez hasonlóan globális változást eredményez az öntudatban.

“Eltérő gyógyszertani hatásaik ellenére a változások mind a három drog esetében elképesztően hasonlóak,” mondta Dr Muthukumaraswamy, aki a korai tanulmányokban is részt vett.

Ez a felfedezés segíthet abban, hogy a kutatók tájékozottabb döntéseket hozzanak ezeknek a szereknek az esetleges klinikai használata esetén.

“Egyre nagyobb teret nyer magának a pszichedelikumok kutatása, mivel ezeknek a drogoknak jelentős gyógyító hatásai lehetnek ha megfelelően szabályozott és ésszerű körülmények között alkalmazzák őket.” mondta Robin Cahart-Harris, a Imperial College London-tól. “A jelenlegi kutatás segíthet bennünket abban hogy jobban megértsük mi történik azokkal akik átélik a pszichedelikumok okozta módosult tudatállapotot.

Emellett a kutatás segíthet az öntudatról és annak szintjeiről is pontosabb képet kapni, ami egy feltörekvő téma a tudósok körében.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.