Az első Brexit: hogyan vált el Britannia Európától

Britannia több millió évig volt része Európának. Dover sziklái egykor egészen a mai Franciaország területéig húzódtak, lehetővé téve a mamutok, vízilovak és idővel az emberek szabad vándorlását is. Azonban 450 000 évvel ezelőtt ezt az utat, egy ma elképzelhetetlen méretű ár elsodorta. Most egy új kutatás fényt deríthet mi okozta ezt a pusztító özönvizet.

Az elképzelés, hogy az elválást áradás okozta először 1985-ben merült fel, amikor Alec Smith, geológus, nagyméretű erózióra utaló jeleket fedezett fel a La Manche-csatorna fenekén. Az eróziós nyomok nagyon hasonlóak voltak a kelet Washington állam területén lévő gleccservölgyekre, amik gleccser tavak elolvadását követő áradások nyomán jöttek létre.

Ezekhez hasonló gleccserek Európában is voltak. 450000 évvel ezelőtt egy masszív jégtakaró húzódott Skandinávián keresztül megközelítve egészen a mai brit szigeteket. A jég alatt pedig egy hatalmas gleccsertó foglalt helyet, ami helyenként több száz kilométer széles volt és Balti tenger déli részét teljesen elfoglalta. Mivel ennyi víz volt fagyott állapotban a szárazföldön a tengerszint vélhetőleg 120 méterrel alacsonyabb volt a mainál, elérhetővé téve a La Manche-csatorna alját.

Smith feltevése az volt, hogy rengeteg folyó töltötte ezt a gleccser tavat, aminek a szélén egyszer csak átbukott a víz. Ezt bizonyítják az ott talált vízesésekre utaló eróziós nyomok a köveken, amit mára már betakart a homok. Végül egy hatalmas áradás jött létre, aminek az okait akkor nem sikerült tisztázni.

Az ötlet ezután több évre feledésbe merült. “Nem hiszem hogy túl sokan hittek benne,” mondta Sanjeev Gupta, az Imperial College London geológusa.

Most Gupta munkatársaival új életet lehelnek a kataklizma gondolatába. A csapat a 7 merülőmedencéről készített felvételeket vizsgálta, amik közül szinte mindegyik majdnem egy kilométer széles és akár 140 méter mély is volt – meghaladva Smith becsléseit is.

“A tavakból érkező vízesések akár az 50 méter magasságot is elérhették,” mondta Gupta. “Viszont nehéz ezt biztosra állítani.”

A lezúduló víz akár egészen az alapkőzetig eljuthatott, amivel annyira meggyengült a tó párkánya, hogy az végül megadta magát és összeomlott.

Az erózióról készült képek alapján a kutatók arra is rájöttek, hogy a katasztrofális áradásnak volt egy második hulláma is feltételezhetően a 160 ezer évvel ezelőtti jégkorszak alatt. Valószínűleg ez okozta a szigetek és Európa tényleges elválását, mivel az első nagy özönvíz után a jégkorszak alatt továbbra is átjárható lehetett a csatorna.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

2 hozzászólás

  1. Hogy hogyan? Sehogy, hiszen századok óta része már annak. A liberális vezetésű unió meg nem a teljes Európa, még ma sem. Így hát marad mindenki a helyén.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.