Az első, embereken végzett fülbeültetés

Egy kínai kutatócsapatnak most először sikerült emberi pácienseknek, porcok megnövesztésével és beültetésével új füleket adni. A kutatók a tanulmányukban leírják, hogy hogyan állították elő a füleket és azok beültetésük után hogyan fejlődtek a fiatal betegeken.

A kutatásban gyerekek vettek részt – mivel a fülek növekedése hat éves kor felett abbamarad – akiknél mind a microtia nevű rendellenesség volt jelen, ami az egyik fül elcsökevényesedését vagy teljes hiányát okozza. A résztvevők alulfejlett füleiből porc mintákat vettek, melyekből három hónap alatt új fülporcokat neveltek, amiket a megfelelő méret elérése után beültettek.

A sejteket egy biológiailag lebomló, a fülek alapját képező szerkezet körül helyezték el és miután elértek a növekedésük egy bizonyos pontjára, az új füleket PGA rostokkal vonták be. Ezeket mind a gyerekek másik egészséges füle alapján készült 3D modell segítségével hajtották végre, melyek egyfajta öntőformaként funkcionáltak – ezzel biztosítva, hogy az új fül a másikhoz hasonló legyen.

A három hónap elteltével, a gyerekek csonka fülét vagy teljesen eltávolították vagy sebészileg módosították. Amint ezzel elkészültek az új fület az előkészített helyre ültették. A porcok ezek után már maguktól növekedtek a gyerekeken. A kutatók hónapokig – vagy bizonyos gyerekeknél akár évekig – is nyomon követték a fülek fejlődését, elhárítva az esetlegesen fellépő problémákat. Az eredmények szerint az öt beteg közül háromnak az új füle normális alakú maradt, azonban a másik kettőnél felléptek bizonyos enyhe alakváltozások.

A kutatócsapat a jelentésében azt írta, hogy a pácienseket legalább öt évig felül fogják vizsgálni – kiemelten növekedési rendellenességeket és lehetséges daganatok (a sejtbeültetések bizonyos állatos kísérleteknél elrákosodtak) nyomait keresve. Az is lehetséges problémát jelenthet, hogy az új fülek vázát képező porc sejteket a nem egészséges fülekből vették.

Forrás: ebiomedicine.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.