Kategóriák Űr

Az első exobolygó felfedezője szerint a benépesítésük lehetetlen feladat lenne

Michel Mayor, svájci Nóbel-díjas kutató szerint az emberek soha nem fogják benépesíteni a Naprendszeren kívül eső bolygókat, mivel ahhoz túl hosszú időre lenne szükség.

Michel Mayor és Didier Queloz közösen kaptak Fizikai Nóbel-díj, az exobolygók felfedezését segítő technikák kifejlesztésében végzett munkájuk miatt.

Mayort egy madridi konferencián kérdezték meg az exobolygók benépesítésének lehetőségéről; amiről a kutató kijelentette, hogy nem tartja lehetségesnek. A problémát az jelenti, hogy még a legoptimistább esetben is több tucat fényévre van a legközelebbi lakható bolygó. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi technológiával majdnem 300 000 évnyi utazás kellene a bolygó eléréséhez.

A 77 éves kutató ezután kiemelte, hogy ezért is fontos rendben tartani a bolygónkat, ami problémái ellenére “gyönyörű és teljesen élhető” a számunkra és kiemelte, hogy őrült ötlet lenne abban reménykedni, hogy létezik a más bolygóra menekülés alternatívája.

Mayor és Queloz 1995-ben egy dél-francia obszervatóriumban fedezték fel az első, korábban csak a tudományos fantasztikumban emlegetett, Naprendszeren kívül eső bolygót.

Ez a felfedezés nem meglepő módon hatalmas visszhangot váltott ki és alapjaiban rázta meg a csillagászat szakterületét. Azóta több mint 4 000 exobolygót azonosítottak a galaxisunkban.

A felfedezés előtt inkább csak a filozófus töprengtek azon, hogy lehetnek-e más világok az Univerzumban? Viszont a felfedezés után világossá vált, hogy léteznek és rendelkezünk a technológiával a vizsgálatukhoz is.

A kutató szerint azonban arra viszont, hogy van-e élet egyes exobolygókon, egy olyan kérdés amit már a csillagászok következő generációjának kell megválaszolnia.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom