Az első ‘kép’ a galaxisokat összekötő sötét anyagról

A Waterloo Egyetem kutatói elkészítették az első olyan képet a sötét anyag hídról, ami két galaxist köt össze. A kép ami rengeteg kisebb felvételből tevődik össze, bizonyíthatja hogy a galaxisokat a sötét anyag hálóként köti össze.

A sötét anyag az univerzum 25%-át teheti ki – ha egyáltalán létezik – és a tulajdonsága hogy se nem veri vissza se nem nyeli el a fényt, nagyrészt észrevehetetlenné teszi, viszont a gravitáció segíthet a kimutatásában.

“Évtizedek óta feltételezik a tudósok hogy sötét anyag szálak húzódnak a galaxisok között, mintegy háló szerű struktúra,” mondta Mike Hudson, Waterloo Egyetem csillagászat professzora. “Ez a kép már túlmutat a feltételezésen.”

A kutatás részeként Hudson és Seth Epps, a kutatás társszerzője egy gyenge gravitációs lencsézés nevű technikát használtak, amivel a messzi galaxisok képe enyhén meghajlik a láthatatlan nagy tömegek nyomán, mint amilyen egy bolygó, fekete lyuk vagy ebben az esetben a sötét anyag. A hatást egy több éves égbolt felmérés képein mérték.

Több mint 23 000 4,5 milliárd fényévre lévő galaxis pár képeit egyessítették hogy létrehozzák a az összetett térképüket, ami megmutatja a sötét anyag jelenlététkét galaxis között. Az eredmények azt mutatják hogy a sötét anyag szálak 40 millió fényévnél kevesebb távolságra lévő rendszerek között a legerősebbek.

“A technika segítségével nemcsak a sötét anyag szálakat láthatjuk, hanem azt is, hogy ezek a szálak hogyan kötik össze a galaxisokat,” mondta Epps.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.