Az első nem barnuló GMO alma jövő hónaptól kapható az USA-ban

Az első génmódosított alma a következő hónapban kerül majd az amerikai boltok polcaira a Capital Press mezőgazdasági oldal szerint. A gyümölcsöt az Okanagan Specialty Fruits fejlesztette ki és fogja forgalmazni Arctic Apple (Sarkvidéki Alma) néven. Az almát még 2015-ben engedélyezték és tavaly ősszel volt az első szüret. A különlegességük az, hogy a módosítások miatt az almák lényegesen lassabban kezdenek barnulni a normális gyümölcsöknél. A bevásárlóközpontokba előre felszeletelve fogd-és-menj tasakokban lesznek kaphatóak.

Az almát úgy módosították hogy lekapcsolták a ’polifenol-oxidáz’ (PPO) enzimet termelő gént. Amikor egy almát fölvágunk vagy megütődik, a PPO kölcsönhatásba lép a gyümölcsben lévő más polifenolokkal, ez vezet a barnuláshoz, amit mindannyian már ismerünk. Ez az enzim rengeteg növényben megtalálható és valószínűleg egy evolúciós védelmi mechanizmus a növényevő rovarok elrettentésére. Az almákban csak igen kis mennyiségben jön létre.

A PPO elnyomásával a Sarkvidéki Almák sokkal lassabban öregednek és barnulnak – a teljes oxidációjukhoz nagyából 3 hétre van szükség. Okanagon azt nyilatkozta, hogy az ő előre felvágott almáik olcsóbbak lesznek a nem-GMO változataiknál, mivel az előre felszeletelt gyümölcsöknél a költségek 35 %-át egy ízmódosító antioxidáns hozzáadása jelenti.

Első körben mindössze 500 db, 18 kg-os doboz fog kikerülni az USA középnyugati részein lévő néhány áruházba. A gyümölcs nem lesz  genetikailag módosítottként megjelölve, de ezt az információt a vevő elérheti, ha beolvassa a csomagoláson lévő QR kódot. „A Sarkvidéki védjegy alatt lesz árusítva, és elég nagy a média visszhangja, szóval szerintem az emberek nagy része tudni fogja mi is ez” mondta Neal Carter az Okanagan alapítója és elnöke. A jövőben több népszerű alma fajtát is forgalmazni fognak a Sarkvidéki Alma védjegy alatt, többek között ilyen a Golden, a Granny Smith és a Fuji.

A terjesztést jelenleg még a termelés sebessége korlátozza, mivel az Okanagan mindössze 85 000 fát tart kezelés alatt. A cég tervei szerint ez a szám tavaszra már 300 000-re nőhet és 2018-ra már fél millió fával számolnak. 2017-es őszi szüret valószínűleg 6000 újabb dobozt jelenthet a Középnyugat számára. „Nagyon optimisták vagyunk az új termékünkkel kapcsolatban, mivel az emberek imádták a bemutatókon,” mondta Carter. „Ez egy nagyszerű termék és az étkezési minősége is kiváló.

Forrás:  www.theverge.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.