Az emberek a hínár útvonalon érkezhettek először Amerikába nem pedig a Bering-szoroson keresztül

Több amerikai intézet antropológusaiból felépült csapat végigvette a jelenlegi elméleteket arról, hogy az emberek hogyan jutottak el először Amerikába. A tanulmányukban darabokra szedik azt a hagyományos elképzelést, hogy a Clovis-emberek a Bering-szoroson keresztül jutottak el először Amerikába, mivel nem olyan régen előkerült bizonyítékok szerint mások már korábban eljutottak a kontinensre, valószínűleg egyszerű hajók segítségével.

Ahogy azt a tanulmány szerzői is megjegyzik az elmúlt évtizedben az volt a legelfogadottabb elmélet, hogy az emberek legelőször a Bering-szoros akkor még az alacsonyabb tengerszint miatt átjárható földnyelvén jutottak át. A Clovis-emberek, az elméletek szerint nagyjából 13500 éve jutottak el Amerika belső jégtől mentes területeire.

Azonban a 80-as évektől kezdve egyre több bizonyíték kerül elő arról, hogy a Clovis-embereket jócskán megelőzően éltek már emberek Amerikában. Régészek bizonyítékokat találtak arra, hogy emberek éltek Ázsia szigetvilágában, Észak- és Dél-Amerika partvidékén egészen 14-18000 évre visszamenőleg. Ezen felül bizonyítékok kerültek elő arról is, hogy már 16000 évvel ezelőtt is éltek emberek Észak Amerika belső területein.

Ilyen mennyiségű bizonyíték mellett a legtöbb szakértő elvetette azt az elméletet, hogy a Clovis-emberek voltak a kontinens első látogatói. Az új elméletek szerint az első emberek hajókkal érkezhettek, nem pedig gyalog, és ezt a partvidék követésével érték el. A kutatók szerint ez a hínár útvonal néven emlegetett jelenségnek köszönhető, ami a parthoz közeli hínár mezőkről kapta a nevét. Ezek a hínármezők élelemben gazdag élőhelyet jelentettek a tengeri élőlények számára, ami a bő élelem ellátásnak köszönhetően lehetővé tette az emberek vándorlását.

A tanulmány szerzői ezen felül megjegyezték, hogy nem túl sok kutatás érhető el tengeri területekről – amik azért fontosak mert az akkori kor partvidéke, amin az emberek valószínűleg éltek, mára már víz alá került. A kutatók szerint ha a tudományos közösség valóban többet akar tudni az első Amerikába jutott emberekről, akkor több munkára van szükség part menti területeken.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.