Kategóriák Ember

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre – mint a Crohn-betegség. A kutatásról megjelent tanulmány azt is tárgyalja, hogy az afrikai és eurázsiai származásnak milyen szerepe van az immunrendszer működéséhez köthető betegségek kialakulásának kockázatára. Továbbá a kutatók bizonyítékokat találtak arra is, hogy az emberi immunrendszer továbbra is folyamatosan fejlődik – az adott személy életstílusának és lakhelyének függvényében.

Mivel a múltban az emberek várható élettartama messze elmaradt a mai átlagtól, ezért a jellemzően öregebb korban megjelenő gyulladásos és autoimmun betegségek kevésbé voltak relevánsak. Most viszont szembe kell néznünk az ősinket veszélyes fertőzésektől védő mutációk negatív hatásaival.

A testünk fertőzések ellen való fellépésének egyik leghatásosabb módja a gyulladás. Most a Radboud Egyetem kutatói genetikai, immunológiai, mikrobiológiai és virológia tanulmányok adatait összegezték, hogy meghatározzák a bakteriális vagy vírusos fertőzéssekkel sújtott közösségekben hogyan alakul ki a gyulladás mint védelmi rendszer. Ezeknek a változásoknak köszönhetően a közösségek ellenállóbbá váltak a fertőzésekkel szemben viszont a különböző gyulladásokhoz köthető betegségek nagyobb arányban voltak jelen náluk – ilyen a Crohn-betegség, a Lupus és gyulladásos bélbetegség.

Mindez azt mutatja, hogy ahogy az embereknél új védelem épült a fertőzéses betegségek ellen, úgy váltunk érzékenyebbé más betegségekkel szemben. Ma ez azért jelent problémát, mivel az immunrendszerünk rendkívül hosszú idő alatt érte el mostani állapotát és ebből kifolyólag a jelenlegi általános életvitelhez nem igazodik teljesen – ennek vannak előnyei és hátrányai is.

Erre példa a Plasmodium sp. parazita, ami több millió évig fertőzte az afrikaiakat maláriával. Emiatt a szelekció azokat részesítette előnyben akik ellenállóak a fertőzésekkel szembe. Ez a módosulás miatt viszont a modern afrikaiak körében megnőtt a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Az eurázsiaiak körében a neander-völgyiekkel való találkozásnak is komoly szerep lehetett, mivel olyan génekhez jutottak melyek védelmet biztosítanak a HIV-1-el és a Staphylococcus fertőzésekkel szemben, viszont emiatt nőtt az asztma, az allergia és a szénanátha kialakulásának kockázata.

A kutatók elmondása szerint a felfedezés a genetikai szekvenálás technológiájának térnyerésének köszönhető, illetve annak, hogy könnyebb elérhetősége miatt több információ áll a kutatók rendelkezésére a különböző populációk vizsgálatához.

Az eredményekből jól látszódott az is hogy az immunrendszer fejlődése most sem állt meg és például jelentős különbségeket láttak a még mindig vadászó afrikai törzsek és az elvárosiasodott afrikaiak között. A csapat szerint ahogy az emberiség étkezése a feldolgozott termékek felé tolódott és lényegesen javult a higiéniai helyzet az adaptáció következő lépése az úgynevezett “civilizációs betegségek” – mint például a cukorbetegség – megjelenése.

A kutatóprojekt következő szakaszában a csapat olyan közösségeket vizsgál majd, amik a mostani vizsgálatokból kiestek viszont életmódjuk és ökológiai szempontok miatt tovább bővíthetik a genetika és az immunrendszer kapcsolatáról szerzett tudásunkat.

Forrás: cell.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom