Az emberi agyat utánozó számítógép képes pontosan felismerni az emberi beszédet

Francia, japán és amerikai tudósok nemzetközi csapata elkészített egy olyan nanoméretű mágneses készüléket, ami képes imitálni a neuronok viselkedését és képes az emberi hang felismerésé. A csapat munkájukban kifejtik, hogy hogyan készítették el a berendezést,  és hogy annak milyen jelentősége van a neuromorfikus (agy szerű) számítógépek esetében.

Ahogy az a nevükből is kiderül, a neuromorfikus számítógépek olyan számítástechnikai berendezések, melyek az emberi agy működését igyekeznek leutánozni – az ilyen rendszereket kisebb neuronok, szinapszisok le-utánzására használt eszközök alkotják.

Az új kutatásban a tudósok egy olyan berendezést hoztak létre, ami képes volt az emberi hang felismerésére. Az ilyen eszközök tipikusan analógok, nem pedig digitálisak ezzel további előnyöket felmutatva a tradicionális számítógépekkel szemben – kisebb energiaszükséglet, képezhetőség és a rendkívül gyors adatátviteli sebesség.

A tanulmányban elkészített nanoméretű neuromorfikus számítógépet mindössze 400 neuron alkotta, melyeket egy chippen helyeztek el.

A neuronokat három rétegű oszlopok alkották – egy nem mágneses térkitöltő réteg és két ferromágneses réteg. A folyamatos elektromos hullám mágnesessé teszi a neuron tetejét és egy második hullám egy stabil mágneses oszcillációt hoz létre.

Hogy a rendszert számítási eszközként használják, a kutatók hangosan bemondták az “egy” szót egy mikrofonba, majd a hangot egy digitális processzor segítségével elektromos jellé alakította. Ezt az elektromos jelet betáplálták a neuronokat utánozó chipbe, amit a tudósok csak rezervoárként emlegetnek. Egy másik digitális számítógép olvasta és elemezte ki a neuronok oszcillációját, amit egy emberek számára érthető formátummá alakított át, mint például egy képernyőn megjelenő szó. A csapat több ember hangjával is tesztelte a rendszert, amelynek pontossága a számításaik szerint 99,6 százalékos.

Természetesen az eszköz még nagyon kezdetleges és csak kutatási célra készült, de megmutatja hogy a neuromorfikus számítógépek többek mint egy puszta gondolatjáték – a tudósok nagyon is elképzelhetőnek tartják, hogy a módszer feljavíthatja a jövő számítógépeit és új lehetőséget ad az információ feldolgozására.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.