Az emberi fejlődés a jövőben megakadályozhatja az alkoholizmust

A Pennsylvania Egyetem új kutatása bizonyítékot talált arra, hogy az emberek úgy fejlődhetnek, hogy a jövőben megakadályozzák az alkoholizmus kialakulását. A kutatók az 1000 Genomes Project adatait vizsgálták új génváltozatok megjelenése után kutatva.

Az emberek fejlődése természetesen még mindig tart – ami miatt fontosak azok a kutatások melyek ennek a fejlődésnek a hatásait vizsgálják. Az új kutatásban a tudósok a 1000 Genomes Project keretében begyűjtött több mint 2500 ember genetikai adatait vizsgálták meg – különös tekintettel a különböző népességekben megjelenő új génváltozatokra, amelyek segíthetnek megérteni milyen evolúciós hatások irányítják az emberi evolúciót.

Az eredményeik alapján sikerült öt genetikai “hot spot”-ot találni – az afrikai népesség maláriával szembeni ellenállását, az euróapaiak aminosav változásait, a neander-völgyi emberektől fennmaradó két DNS részt és végül egy ADH variánst.

AZ ADH gén többek között azért felelős, hogy elindítsa az alkohol-dehidrogenáz enzim termelését – ami acetaldehiddé bontja az alkoholt, amit ezután acetáttá alakít a szervezet egy másik folyamat révén. A vizsgálatok szerint az új génvariáns látszólag véd az alkoholizmussal szemben, azonban még kérdéses, hogy ezt pontosan hogyan is éri el. Az elméleteik szerint mivel az alkohol gyorsabban lebomlik, az alkoholt fogyasztók sokkal gyorsabban lesznek rosszul – ezzel elbátortalanítva a további alkohol fogyasztást.

A további elméletek szerint ez azért következhetett be, mivel az elmúlt ezer évben a még a szaporodási korukban lévő emberek közül sokak halálát okozhatta az alkoholfogyasztás – ez a trend még ma is fennáll, ha csak arra gondolunk hogy az ittas állapotban vezető fiatalok közül sokak balesetben meghalnak, mielőtt még gyerekük lehetne.

A kutatók viszont megjegyzik azt is, hogy volt egy anomália az adatokban. Az ADH variáns nem volt annyira elterjedt az európai és amerikai népességben mint másokban – ami azt jelentheti, hogy ezeknél a csoportoknál más genetikai mechanizmus is közrejátszhat, vagy már egyszerűen nem akkora az alkoholizmus által kifejtett hatás mint régen.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.