Az Enceladus hold alkalmas lehet az élet kialakulására

A Southwest Research Institute kutatótói hidrogént fedeztek fel a Szaturnusz egyik holdja az Enceladus-ból kilövellő gázokban. A NASA Cassini űrszondája által gyűjtött adatokból az is kiderül, hogy a hidrogén jelenlétére, a hold kő magja és a felette húzódó óceán közötti kémiai reakció adhat magyarázatot. Ez a felfedezés azt jelentheti, hogy az Enceladus óceánjai mélyén a földi hidrotermális kürtőkhöz hasonló képződmények lehetnek, amik sok elmélet szerint az élet bölcsőjéül szolgáltak bolygónkon.

“A hidrogén kémiai energiaforrást jelent a Föld óceánjaiban lévő hidrotermális kürtők közelében élő mikrobáknak,” mondta Hunter Waite, a kutatás egyik vezetője. “Az eredményeink azt mutatják, hogy ugyanez a kémiai energiaforrás az Enceladus óceánjában is jelen van. A mikrobiális életre még nem találtunk nyomokat, de hidrogén gáz és hidrotermálisaktivitás jelenléte erősen utal rá, hogy a hold jeges kérge alatt létezhetnek az élethez szükséges feltételek”

A földi óceánok fenekén, a hidrotermális kürtők forró, ásványokban gazdag folyadékot lövelnek ki magukból, lehetővé téve egy rendkívül egyedi ökoszisztéma kialakulását. Ezeknek az ökoszisztémáknak a létezését az ásványi anyagokban gazdag folyadékokat metabolikus energiává alakító mikrobák teszik lehetővé.

“Az általunk mért hidrogén mennyiség elég lehet rá, hogy a földi hidrotermális kürtők közelében élő mikrobákhoz hasonlókat lásson el,” mondta Christopher Glein, a tanulmány társszerzője. “Ha hasonló organizmusok vannak jelen az Enceladus-on, ‘elégethetik’ ezt a hidrogént, hogy kemoszintézissel energiához jussanak, ami egy nagyobb ökoszisztéma alapjául is szolgálhat.”

Az adatokat a Cassini még 2015 októberében gyűjtötte, amikor is áthaladt egy a hold jeges felszínét is átütő gázkitörésen, aminek a jelenléte tovább erősíti hidrotermális folyamatok jelenlétét. A szonda ezután többször elhaladt a hold mellett, hogy meggyőződjenek a hidrogén tényleg a holdról származik.

A kutatók az adatok elemzésével, szimulációkkal és laborkísérletekkel meghatározták a más forrásokból származó hidrogén, mint amilyen az égitest létrejöttekor a légkörben maradó vagy a hold jegében felgyülemő hidrogén. Ezeknek a számításoknak a segítségével a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nagyon valószínűtlen hogy az általuk mért hidrogén ezekből a forrásokból eredne.

“Minden jel arra utal, hogy a hidrogén a hold magjából ered,” mondta Waite. “Több módszert is megvizsgáltunk amivel hidrogén szabadítható fel a kövekből és a legvalószínűbb a folyamatos hidrotermális reakciók a a redukált ásványokat és organikus anyagokat tartalmazó kőzetben.”

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.