Kategóriék Ember Uncategorized

Az érzelmeink hatással vannak arra, hogy mit látunk

Egy új tanulmány szerint az érzelmi állapotunknak hatása lehet arra, hogy mit látunk. A kutatók által végrehajtott két kísérlet arra jutott, hogy a résztvevők gyakrabban láttak mosolyogni egy egyébként semleges arcot, ha a képen volt egy nem látható pozitív kép is. A kutatást végző Kalifornia Egyetem kutatói szerint az emberek aktív észlelők.

“Nem csak passzívan érzékeljük a világ információit és reagálunk azokra – a világ észlelését mi építjük fel a tapasztalataink segítségével. Az érzelmeink kritikusak abban, hogy milyen tapasztalatot alkotunk,” mondták a kutatók. “Ez azt jelenti, hogy a világot nem csak a külső érzékeinkből ismerjük meg – hanem másképp tekintünk a világra amikor boldogok vagy boldogtalanok vagyunk.”

A korábbi tanulmányukban a kutatók rájöttek, hogyha tudatalatti hatást gyakorolnak az emberek érzelmi állapotára, akkor azzal hatással vannak arra, hogy mi az első benyomásuk egy semleges arcokra – mennyire megbízhatónak vagy szerethetőek tartják őket. Most arra voltak kíváncsiak, hogy az érzelmi állapot megváltoztatásával meg tudják e változtatni, hogy az emberek hogyan látnak egy semleges arcot.

A folyamatos flash szupresszióval képesek voltak stimulálni a résztvevőket, anélkül hogy azok tudatában lettek volna. Az egyik kísérletben 43 résztvevő vett részt, akiknek egy sornyi képet villantottak fel – egy pixelesített képet és egy semleges arc képét a domináns szemükbe, amíg egy kevésbé kontrasztos képet egy mosolygó, ellenszenves vagy semleges arcról készült képet mutattak a másik szemnek, amit a másik szem stimulációja elnyom, így a résztvevők ennek nincsenek tudatában.

A kísérlet végén öt arc jelent meg és a résztvevőknek meg kellet határozniuk melyiket látták a kísérlet alatt.

A résztvevők domináns szemének minden esetben semleges képet mutattak, azonban ők gyakrabban mondták az arcról, hogy az mosolyog, ha a nekik mutatott másik arc is mosolygott.

A második kísérletben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyire voltak tudatában az elnyomott arcnak, ezért megkérdezték, hogy milyen irányba állt a kép. Azokat a résztvevőket, akik túl jó eredményt értek el nem vonták be a kísérlet következő részébe – ami megegyezett a korábbi kísérlettel. Az eredmények ismét azt mutatták, hogy a láthatatlan arcok hatással voltak az emberek észlelésére.

Mivel a legtöbb hasonló tanulmány arra utalt, hogy a negatív stimulációnak lényegesen nagyobb hatása van a viselkedésre, ezért meglepő a kutatók által felfedezett jelentős pozitív hatás és érdekes területet jelenthet a további kutatásra.

A felfedezésnek ezen felül valódi életbeli hatása is lehet, a mindennapi szociális interakcióinktól egészen addig, hogy egy bíró vagy az esküdtszék, hogyan ítél meg egy vádlottat.

Végül ezek az eredmények tovább bizonyítják, hogy amit látunk az valójában nem a közvetlen leképeződése a világnak, hanem egy az érzelmeink által befolyásolt mentális kép a világról.

Forrás: journals.sagepub.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.