Az étrend fontosabb mint az edzés a csontok egészségének megőrzésében

A tudósok és az edzők is már hosszú ideje keresik a választ arra, hogy a tápanyagoknak vagy az edzésnek van nagyobb szerepe a csontok erősségének megőrzésében.

Most a Michigan Egyetem kutatói egereken hasonlították össze az edzés és az ásványi anyagok fogyasztásának hatásait. Az eredmények a kutatókat is meglepték; az ásványi anyagoknak lényegesen nagyobb hatása volt a csont tömeg és a csont szilárdság terén mint az edzésnek.

A kutatók szerint ezen felül a magasabb ásványi anyag bevitel nem csak javít a csontok tulajdonságán, hanem a javulás után edzés nélkül is segít fenntartani a jobb tulajdonságokat. Amíg a kutatást egereken végezték, addig az eredmények biztatóak, mivel az idősebb korcsoportba tartozó embereknél a csontok fenntartását egyszerűbb lehet így megfelelő étkezés és nem pedig folyamatos edzés által végezni.

A kutatás másik fontos eredménye, hogy a magasabb ásványi anyag bevitelnek már önmagában edzés nélkül is voltak pozitív hatásai. Ez a kutatókat is meglepte, akik a korábbi adatok alapján az edzés fölényére számítottak.

A kutatók mindezen felül a tápanyag terén nemcsak a kálcium hanem a foszfor bevitel emelésének hatásait is megvizsgálták – és arra jutottak, hogy mindkettő fontos a csontok állapotának javításában és fenntartásában.

Amíg a kutatás eredményei igen biztatóak, addig a kutatók egyelőre nem javasolják, hogy mindenki azonnal kálcium és foszfor táplálék-kiegészítőket kezdjen szedni, mivel az eredményeket előbb még embereken is tesztelni kell.

A kutatók szerint a csontok egészségének fenntartásában kiemelt fontosságú az emberek 20-as éve, mivel az emberek ekkor érik el a csonttömegük maximumát, ami ezután általánosan csak csökkenni fog a koruk előrehaladtával. Emiatt a csapat szerint a fontos szerepe van, hogy az emberek fiatal korban is odafigyeljenek rá, hogy a 20-as éveikre a lehető legtöbb csonttömeget halmozzák fel, ezzel csökkentve a későbbi csökkenés lehetséges negatív hatásait.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.