Az Eurázsiai jégmező összeomlása káoszt okozott

A tudósok rekonstruálták az Eurázsiai jégmezők összeomlását az utolsó jégkorszak végén. A hatalmas olvadás egész Európát végigpusztította és az eredeti több mint 10 000 éves Brexit is neki volt köszönhető.

Az Eurázsiai jégmező hatalmas méretével szinte egész észak Európát lefedte. A méretét az is jól szimbolizálja, hogy egy mai síelő 4500 kilométert is megtehetne a havon mire Britanniából a szibériai sarkvidékre jutna. A jégmező létezése jelentős és igen káros hatást gyakorolt az akkori Európára.

A jégmező létezése önmagában több mint 20 méterrel csökkentette a vízszintet és ezért az olvadása áradásokhoz vezetett a kontinens különböző pontjain, drámaian megnövelte a tengerszintet és az akkori kor folyóit is teljesen átrendezte.

“A mi modell kísérletünk megmutatja hogy 15 000-13 000 évvel ezelőtt, az Eurázsiai jégmező évente 750 négyzetkilométernyi jeget – ami nagyságrendileg 1 000 000 000 tonnányi víznek felel meg – veszített. Rövid időszakonként az olvadás csúcspontja a 3000 négyzetkilométernyi per éves veszteséget is elérhette,” mondta Henry Patton, a tanulmány szerzője. “Volt egy Meltwater Pulse 1A nevű esemény ennek a jégolvadásnak a történetében. Ezt az időszakot nagyon gyors tengerszint-növekedés jellemezte és nagyjából 400-500 évig tartott, amíg a globális hőmérséklet szintén gyorsan emelkedett. Ez az időszak alatt a becsléseink szerint az Eurázsiai jégmező 2,5 méterrel emelte meg a tengerszintet.”

 

“Hogy kontextusba helyezzük ezt,” mondta Alun Hubbard, vezető gleccser szakértő és a tanulmány második szerzője. “Ez majdnem tízszerese a ma Grönlandon és az Északi sarkon tapasztalt jégvesztésnek. Ami igazán lenyűgöző az az, hogy az Eurázsiai jégmező visszavonulásáért nem csak a felszíni olvadás volt a felelős. Az északi és nyugati részei a Barents-tengeren, Norvégián és Britannián át közvetlenül a tengerben végezték. A terület jege gyorsan jéghegyek egész armadájának adott életet és a jeget alulról is pusztítani kezdték a meleg óceáni áramlatok. Ez az előhírnöke annak, hogy mi történik a Grönlandi jégmezőkkel.”

Az Eurázsia jégmező befolyása lényegesen túlnyúlott a jég által lefedett területeken. Ennek az egyik legdrámaibb hatása a hatalmas La Manche-csatorna létrejötte. Ez egy megafolyó hálózatként jelent meg először ami lecsapolta a mai Visztulát, Elbát, Rajnát, Temzét és a jégmező olvadásából származó vizet is felhasználta.

“Többen úgy gondolják, hogy az európai jégolvadás egy bizonyos pontján ez a folyóhálózat a mai Amazonast hozamának kétszeresével is rendelkezhetett. A mi rekonstrukciónk alapján a rendszer vízgyűjtő területe hasonló a Mississippi folyó vízgyűjtő területéhez. Biztosan ez volt a leghatalmasabb folyórendszer ami lecsapolta volna az eurázsiai kontinenst,” mondta Patton.

A megafolyó vízgyűjtő területe miatt képes lehetett annyi hideg édesvizet juttatni az Észak Atlanti tengerbe, hogy az azzal lényegesen módosítsa a Golf áramlatot – és ezzel jelentősen befolyásolta a klímát. A tengerszint változásával pedig a korábban tengerszint felett lévő területek gyorsan a tenger fenekére kerültek.

“Britannia és Írország, amik az utolsó jégkorszak alatt még Európához kapcsolódtak, végre szétváltak a La Manche-csatorna elárasztásának köszönhetően, nagyjából 10000 évvel ezelőtt. Hogy úgy mondjam ez volt az eredeti Brexit,” mondta Alun Hubbard.

A jég rekonstrukciója érdekes képet mutatott arról a változó Európában milyen kihívásokkal kellet szembenézniük az ősembereknek. A kutatók szerint így az eredményeket nem csak a gleccserkutatók, hanem a történelem előtti kor emberét vizsgáló régészek is hasznát vehetik, például a népvándorlási útvonalak meghatározásában.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.