Az európia kutatók is tartanak felvonulásokat a tudományért

Az Egyesült Államok városai nem lesznek az egyedüli helyek ahol április 22.-én az utcákat laborköpenyek és tudományos transzparensek töltik majd meg. Több európai országban lévő tudományos csoport is bejelentette „szolidaritás felvonulást” szerveznek ők is, hogy támogassák az USA Felvonulás a Tudományért eseményét, amit a Föld Napján tartanak majd. A menetek nagy részét ugyanazon a napon tartják, de többen még nem jelentettek be fix időpontot.

A felvonulásokat eddig az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Svájc, Írország, Norvégia, Belgium, Hollandia, Ausztrália és Új-Zéland területén tervezik. A nagyobb országokban többet is tarthatnak, például az Egyesült Királyságban; Londonban, Edinburghban és Manchesterben. Norvégiában pedig Oslo és Trondheim utcáit foglalják majd el a tudomány támogatói.

Izgatottak vagyunk,” írta az USA Felvonulás a Tudományért szóvivője egy a ScienceInsider-nek küldött emailjében. „A Nők Felvonulása (egy másik általuk szervezett felvonulás, ami jelentős visszhangot váltott ki) rengeteg változást hozott magával. A pillanatban, amikor bejelentettük azonnal levelek özönét kaptuk rengeteg városból világszerte. Ez a Washingtoni felvonulás és menet csak egy nagy mozgalom kis része csupán, és ennek így is kell lennie.”

Franciaországban az április 22.-ei időpont nem túl ideális mivel ez az első estéje a francia elnökválasztás első fordulójának. „De mégis mindenképpen erre a napra szervezzük,” mondta Oliver Berné a toulousei Asztrofizika és Planetológia Kutató Intézet asztrofizikusa és az egyik szervező csoport tagja. Az ötlet a Twitteren jött össze, pont mint az USA-ban, mondta Berné. A francia tudósok rutinszerűen demonstrálnak a költségvetés csökkentése és a munkanélküliség ellen, és az áprilisi tiltakozás szervezői is elég tapasztaltak ezen a téren, tette még hozzá Berné. A franciák fő felvonulása Párizsban lesz, de vannak tervek Lyon, Toulouse és Montpellier területén is, és a csoportok jelenleg több tudományos szervezet és közösség támogatását keresik.

A felvonulások folyamatosan osztódnak, ahogy az Egyesült Államokon kívüli tudósok is inkább vitatják a Trump adminisztrációval szembeni választ (mind tudományos mind más kérdésekben is) – és néhány esetben, lépnek is az ügyben. Már több mint 5000-en írták alá a fogadalmat, hogy bojkottálni fogják az USA tudományos konferenciáit, Trump végrehajtási utasításával szemben, ami megállítja a menekültek beáramlását az országba és teljesen felfüggeszti a bevándorlást 7 muszlim többségű országból is. Egy ausztrál altató orvos közzétette a Twitteren, hogy abba fogja hagyni az amerikai folyóiratok lektorálását. Azonban sokan úgy gondolják, hogy a bojkott csak még több problémát hozna az USA tudósainak és emiatt értelmét vesztené.

Mindeközben a német Heidelbergben lévő Európai Molekuláris Biológia Szervezet felállította a Tudományos Szolidaritás Listát, ahol a tudósok labort és íróasztalt kínáltak a történtek miatt megrekedt munkatársak számára. Tucatnyi ország több min 480 kutatója tett ajánlatot; de eddig még nem tiszta, hogy élt e valaki is a lehetőséggel.

Forrás: www.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.