Kategóriák Ember

Az évszázad végére érhetjük el az emberi populáció tetőpontját

Amíg a világ népessége rohamosan öregedik és növekedési üteme is fokozatosan lassul, addig az ENSZ felmérése szerint még így is 9,7 milliárdra nőhet a Föld népessége 2050-re a jelenlegi 7,7 milliárdról.

Továbbá az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Osztályának népesedésért felelős részlegének új jelentése szerint a világ népessége még az évszázad vége előtt tetőzhet, megközelítőleg 11 milliárd fővel. Azonban a szakértők kiemelték, hogy a nagy időtávlat miatt ez az utóbbi állítás nem teljesen bizonyos és bizonyos forgatókönyvek szerint sokkal korábban is megtörténhet a betetőzés.

Az előrejelzés szerint 2050-ig a népességnövekedés felét kilenc ország – India, Nigéria, Pakisztán, Kongó, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az Egyesült Államok – adhatja, amíg Szubszaharai Afrika népessége majdnem a kétszeresére nőhet.

A jelentés szerint a legnagyobb népességnövekedés a legszegényebb országokat jellemzi, ami azért is komoly problémákat jelent, mivel ez további kihívások elé állítja a szegénység elleni küzdelmet – valamint a területek fejlett országokkal való felzárkóztatását.

A globális termékenységi ráta szerint 1990-ben még minden nőre átlagosan 3,2 születés jutott, ez 2019-re 2,5-re csökkent és az előrejelzések szerint 2050-re 2,2-re eshet – összehasonlításképpen 2,1 szükséges egy populáció méretének megtartásához.

2019-ben az egy nőre jutó születések alapján a Szubszaharai Afrika területei vezetnek, amíg a Csendes-óceáni szigetek, Afrika északi területei és Ázsia nyugati, közép és déli részein is a népesség fenntartásához szükségesnél magasabb volt az egy nőre jutó születések száma.

Ezzel szemben viszont 2010 óta 27 ország népessége csökkent egy vagy több százalékkal. Az előrejelzések szerint 2019 és 2055 között ez a csökkenés már 55 országot fenyeget, amíg közülük 26-ban legalább 10 százalékkal csökkenhet az emberek száma. Példaként a szakértők Kínát emelték ki, aminek népessége ebben az időszakban előreláthatólag 2,2 százalékkal – azaz 31,4 millió fővel – csökken majd.

A szakértők szerint a most tapasztalt lassulás a népességnövekedésben valamint a termékenység csökkenés idővel azt eredményezi, hogy lecsökken az elhalálozások száma – mivel a társadalom kisebb része lesz idős korú -, ami egy átmenetileg mérsékelheti a népességfogyást.

A jelentés vezető szerzője kiemelte, hogy a termékenység csökkenése mögött több tényező húzódik meg, köztük az oktatási rendszerbe töltött átlagos idő növekedése és a későbbi munkavállalás – ami kiemelten a nőket érinti -, amíg a városi életmód miatt a kisebb méretű családok fenntartása válhat előnyösebbé, amíg rendkívül fontos szerepe lehet a modern fogamzásgátlók elterjedt használatának is – ami miatt nagyságrendekkel kevesebb gyerek születik váratlanul.

2010 és 2020 között 14 ország népessége nőtt legalább egy millió fővel bevándorlás miatt, amíg 10 országból legalább ennyien vándoroltak el. A vándorlás fő kiváltó okai a jobb munkalehetőség és anyagi helyzet vonzása, vagy a területen uralkodó konfliktusok és politikai problémák.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.