Kategóriák Ember

Az évszázad végére érhetjük el az emberi populáció tetőpontját

Amíg a világ népessége rohamosan öregedik és növekedési üteme is fokozatosan lassul, addig az ENSZ felmérése szerint még így is 9,7 milliárdra nőhet a Föld népessége 2050-re a jelenlegi 7,7 milliárdról.

Továbbá az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Osztályának népesedésért felelős részlegének új jelentése szerint a világ népessége még az évszázad vége előtt tetőzhet, megközelítőleg 11 milliárd fővel. Azonban a szakértők kiemelték, hogy a nagy időtávlat miatt ez az utóbbi állítás nem teljesen bizonyos és bizonyos forgatókönyvek szerint sokkal korábban is megtörténhet a betetőzés.

Az előrejelzés szerint 2050-ig a népességnövekedés felét kilenc ország – India, Nigéria, Pakisztán, Kongó, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az Egyesült Államok – adhatja, amíg Szubszaharai Afrika népessége majdnem a kétszeresére nőhet.

A jelentés szerint a legnagyobb népességnövekedés a legszegényebb országokat jellemzi, ami azért is komoly problémákat jelent, mivel ez további kihívások elé állítja a szegénység elleni küzdelmet – valamint a területek fejlett országokkal való felzárkóztatását.

A globális termékenységi ráta szerint 1990-ben még minden nőre átlagosan 3,2 születés jutott, ez 2019-re 2,5-re csökkent és az előrejelzések szerint 2050-re 2,2-re eshet – összehasonlításképpen 2,1 szükséges egy populáció méretének megtartásához.

2019-ben az egy nőre jutó születések alapján a Szubszaharai Afrika területei vezetnek, amíg a Csendes-óceáni szigetek, Afrika északi területei és Ázsia nyugati, közép és déli részein is a népesség fenntartásához szükségesnél magasabb volt az egy nőre jutó születések száma.

Ezzel szemben viszont 2010 óta 27 ország népessége csökkent egy vagy több százalékkal. Az előrejelzések szerint 2019 és 2055 között ez a csökkenés már 55 országot fenyeget, amíg közülük 26-ban legalább 10 százalékkal csökkenhet az emberek száma. Példaként a szakértők Kínát emelték ki, aminek népessége ebben az időszakban előreláthatólag 2,2 százalékkal – azaz 31,4 millió fővel – csökken majd.

A szakértők szerint a most tapasztalt lassulás a népességnövekedésben valamint a termékenység csökkenés idővel azt eredményezi, hogy lecsökken az elhalálozások száma – mivel a társadalom kisebb része lesz idős korú -, ami egy átmenetileg mérsékelheti a népességfogyást.

A jelentés vezető szerzője kiemelte, hogy a termékenység csökkenése mögött több tényező húzódik meg, köztük az oktatási rendszerbe töltött átlagos idő növekedése és a későbbi munkavállalás – ami kiemelten a nőket érinti -, amíg a városi életmód miatt a kisebb méretű családok fenntartása válhat előnyösebbé, amíg rendkívül fontos szerepe lehet a modern fogamzásgátlók elterjedt használatának is – ami miatt nagyságrendekkel kevesebb gyerek születik váratlanul.

2010 és 2020 között 14 ország népessége nőtt legalább egy millió fővel bevándorlás miatt, amíg 10 országból legalább ennyien vándoroltak el. A vándorlás fő kiváltó okai a jobb munkalehetőség és anyagi helyzet vonzása, vagy a területen uralkodó konfliktusok és politikai problémák.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom