Az ideális én beteljesülésének sikertelenségét bánják meg a legtöbben

Egy új tanulmány szerint a legtartósabb megbánásaink legnagyobb része mindig abból fakad, hogy nem vagyunk képesek beteljesíteni az ideális önképünket.

A Cornell Egyetem kutatócsapata felfedezte, hogy az embereket jobban kínozza az, amikor nem tudják beteljesíteni a reményeiket, céljaikat és vágyaikat, mint amikor nem sikerül véghezvinniük a kötelességüket, feladataikat és kötelezettségeiket.

Az új tanulmány arra épít, hogy az ember önképét három elem határozza meg: a valódi, az ideális és a szükséges én. A valódi ént a birtokolni vélt tulajdonságaink alkotják. Az ideális ént azok a tulajdonságok, melyeket magunkénak szeretnének tudni – remények, célok vagy kívánságok. A szükséges én pedig amilyennek lennünk kell a feladataink és kötelezettségeink alapján.

A kutatók hat tanulmány során több száz résztvevőt kértek meg, hogy írják le a különbséget a szükséges és az ideális énjük között és arra is megkérték őket, hogy készítsenek egy listát, amiben összegyűjtik, hogy mit bántak meg életükben.

Az eredmények szerint ezek a megbánt dolgok jelentős része (72%) kapcsolódott az ideális énhez és a listák szerint a résztvevők több mint fele több ideális énhez köthető megbánt dolgot írt a listájára. Ezen felül, amikor azt kérdezték, hogy melyik a legnagyobb közülük az önkéntesek 76%-a említett meg olyan dolgot, ami kapcsolódik az ideális énjük beteljesítésében való bukásukkal.

A kutatók szerint ez azért lehet így mert, amíg szükséges én által konkrétabb és bizonyos szabályok betartását takarja – például, hogy hogyan viselkedjünk bizonyos eseményeken – és emiatt könnyű megvalósítani. Azonban ezzel szemben az ideális énünk egy elvontabb, általánosabb dolog – például, hogyan legyünk jó szülők vagy társak – mivel itt nincsenek egyértelmű célok, ezért mindig tudunk többet és jobban tenni az ügy érdekében.

A kutatásnak praktikus vonatkozásai is lehetnek. Először is úgy gondoljuk, hogy valamilyen fajta inspirációra van szükség, hogy elérjük az ideáljainkat, viszont a pszichológiai tanulmányok szerint ez nem igaz. Nem szabad az inspirációra várni mivel az csak egy kifogás és aktívan kell foglalkoznunk a témával – ami ezáltal meghozhatja az inspirációt.

Ezen felül az emberek gyakran azért nem teljesítik a céljaikat, mivel félnek attól, hogy mások hogyan tekintenek rájuk – például egy ember, akinek az a célja, hogy énekessé váljon, mégsem képes mások előtt énekelni, mivel akkor megtudnák, hogy milyen szörnyű is benne.

“Az emberek jótékonyabbak mint azt gondolnánk és nem vesznek észre minket annyira mint azt gondolnánk,” mondta Tom Gilovich, a kutatás egyik vezetője. “Ha ez tart vissza bennünket – a félelem, hogy mások mit gondolnak vagy látnak – akkor gondoljunk egy kicsit többet arra, hogy megcsináljuk.”

Forrás: psycnet.apa.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.