Az idegrendszer képes megállítani a gyulladásokat

A Weill Cornell Medicine új kutatása szerint az idegrendszer sejtjei képesek lecsökkenteni a fertőzésekre adott immunválaszt a tüdőben és a belekben, ezzel megakadályozva a túlzott gyulladást. Ez a felfedezés közelebb hozhatja az asztma és a gyulladásos bélbetegség kezelését is.

A tanulmány betekintést enged abba, hogy mi is történik ezeknél a betegségeknél – melyek egyre gyakoribbá válnak az iparosodott országokban – és a parazita férgeknél – amelyek inkább a fejlődő országokban jelentenek még mindig problémát. Ezek a felfedezések segíthetnek jobban megérteni, hogy a jelenleg használt asztma kezelések hogyan is működnek és akár új kezelési stratégiák kifejlesztéséhez is vezethetnek.

“Áthallás van az ideg- és az immunrendszer között és ennek fontos szerepe van az akut és krónikus gyulladások szabályozásában is,” mondta David Artis, a Weill Cornell Medicine immunológia professzora és a Jill Roberts Gyulladásos Bélbetegség Kutató Intézet igazgatója. “Ez a két szervrendszer közeli kapcsolatban áll és fontos szerepet játszanak az emberi egészségben és betegségekben.”

A kutatók eredetileg azt tanulmányozták, hogy milyen kommunikáció van az ideg- és az immunrendszer között, amikor allergének vagy parazita férgek által keltett gyulladás lép fel. Ezeknek a tényezőknek való kitettség következtében a kettes csoportba tartozó veleszületett limfoid sejtek (ILC2) gyulladást okozó molekulákat – citokineket – engednek szabadon, amelyek miatt nő a váladéktermelés és az izmok összehúzódása – melyek mind a paraziták és az allergének testből történő kivetését segítik elő. Mivel a túl hosszan tartó gyulladásnak káros hatásai vannak ezért a kutatók arra akartak választ kapni, hogy a test, hogyan képes elnyomni ezt a válaszreakciót.

Az ILC2 felszínén β2AR receptrok vannak, amelyek a norepinefrin nevű vegyülettel lépnek interakcióba, és ezeknek a receptoroknak köszönhető, hogy az idegsejtek egymásra is képesek hatni és ezzel az immunrendszerre is hatást fejtenek ki. Hogy jobban megvizsgálják β2AR receptorok szerepét a két szervrendszer összekötésében, a kutatók a receptorokkal nem rendelkező rágcsálókat fertőztek meg parazita férgekkel. Ezeknél a rágcsálóknál a megszokottnál sokkal nagyobb immunaktivitást láttak és emiatt a parazitáktól is gyorsabban megszabadultak. Ezzel szemben amikor normális egereket kezeltek olyan gyógyszerrel, ami stimulálja a β2AR receptorokat, az immunválaszok sokkal enyhébbek voltak és a fertőzés is súlyosabb lefolyású volt.

Az eredmények szerint β2AR receptoroknak többek között az ILC2 sejtek osztódásában is szerepe volt és így a sejtek számának befolyásolásával képesek hatni a gyulladás mértékére.

Hogyha az eredményeket embereken is sikerül igazolni, annak nagy jelentősége lehet az asztmás, allergiás és más gyulladásos betegségekre nézve.

A legelterjedtebb asztma gyógyszer szintén a β2AR receptorok stimulálásával enyhíti a betegség tüneteit – ami valószínűleg magyarázatot ad arra is, hogy a szer miért segít az allergiás tüneteken is. Azonban eddig nem született egyetértés arról, hogy ezek a szerek pontosan miért is segítenek az asztmás betegeken és most erre adhat magyarázatot ez a kutatás.

“Hogyha mechanikusan jobban megértjük ennek a gyógyszerfajtának a működését, akkor az új utat nyithat a biológia köré épülő terápiák kifejlesztése előtt,” mondta Artis.

Forrás: science.sciencemag.org | Kép: Dr. Saya Moriyama

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.