Kategóriák Természet

Az időjárás lehűlésével felgyorsul a fejlődés

Az evolúció lényeges része a természetes kiválasztódás ami sok mást is magába foglal. Az egyik elképzelést, ami több evolúciós mintát is megmagyaráz, “adaptív radiációnak” neveznek. Ez egy olyan folyamat, aminél a környezet változás miatt létrejövő új erőforrások, kihívások és megüresedések, lehetővé teszik hogy egy közös őstől származó fajok gyorsan szerteágazzanak.

Az adaptív radiáció jó magyarázattal szolgál az élőlények kölcsönhatása okozta hatásokra egy faj szétágazására. Azonban, a nem biológiai eredetű hatásokat – a részletek hogy a környezeti hatások hogyan hatnak a fajokra – nem olyan könnyű belefoglalni ebbe a modellbe és ezért eddig nem is sokan foglalkoztak ezzel a kérdéssel behatóbban.

Egy új tanulmányban a kutatók létrehoztak egy módszert, amivel a nem biológiai változók hatását is meg lehet határozni egy csoportnyi rokon faj tulajdonságainak fejlődésére. Ez a módszer úgy jött létre hogy a tudósok különböző evolúciós útvonalakat hasonlítottak össze és intenzív szimulációkkal igazoltak.

Az új modellel a korábbi éghajlat-változások hatásait vizsgálták a morfológiai evolúcióra és az eredményeket más klasszikus modellekkel hasonlították össze. A kutatók kiemelten a 66 millió évvel ezelőtti dinoszauruszok kihalásakor kezdődő és a mai napig tartó Kainozoikum korban történő globális hőmérséklet változásokra fókuszáltak.

A tudományos közösség eddig azt találta, hogy a hőmérsékletváltozás, minden szinten érinti a biológiai folyamatokat. Direkt módon hatással van az anyagcserére, a testméretre és a produktivitásra. Azonban az még mindig vitatott hogy a hőmérséklet hogyan hat a tulajdonságok fejlődésére. Hogy körbejárják ezt a kérdést a kutatók a módszerüket arra használták hogy megvizsgálják szinte minden létező madár és emlősfaj testméret adatait (6110 madár és 3355 emlős faj).

A vizsgálatból kiderült, hogy a korábbi időjárás az elsődleges hatás a madarak és emlősök testméretének a fejlődésének ütemére. Annak ellenére, hogy sokan a tudományos közösségből arra számítottak, hogy a melegebb időjárás vezet a gyorsabb fejlődéshez, azonban ez a tanulmány alapján ennek éppen az ellenkezője igaz: az evolúció mértéke a legtöbb vizsgált csoportnál magasabb volt a globális lehűlések alatt. Ez a  tendencia minden melegvérű állatfajra jellemző és úgy néz ki hogy független a faj ökológiai és evolúciós történelmétől.

Mivel a felfedezés meglepő volt a tudósok igyekeztek magyarázatot találni hogy miért is ez a helyzet. A feltételezéseik szerint a hőmérséklet nem az elérhető energia vagy az anyagcserében történő változásokkal hat az evolúcióra. Úgy gondolják, hogy a hőmérsékletváltozás megváltoztatja az evolúciót előrehajtó szelekciós nyomást.

Az, hogy a klímaváltozás hatással van a testméretre, egyáltalán nem új gondolat, azonban hogy a folyamat gyorsabb a lehűlés esetében egy meglepő fordulat, és érdemes lehet megfontolni a jelentőségét a jelenkori klímaváltozással kapcsán is.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom