Az imádkozó sáskák másképp látnak 3D-ben mint mi

Parányi szemüvegek segítségével új dolgok derültek ki az imádkozó sáskák háromdimenziós látásáról – mellyel leegyszerűsíthetők lehetnek a robotok vizuális folyamatai. A felfedezés szerint a sáskák teljesen másképp érzékelik a háromdimenziós teret mint ahogy bármely eddig ismert biológiai 3D-s látás.

A 3D-s vagy sztereó látás segít minket abban, hogy meghatározzuk az általunk látott dolgok távolságát. Mindkét szemünk egy kicsit eltérő képet lát a világról, amiket agyunk egyesít egy képpé – a különbségek segítségével pedig eldönti, hogy mi mekkora távolságra van.

Azonban az emberek nem az egyetlen élőlények, akik sztereó látással rendelkeznek. Az állatok között ott vannak a majmok, a macskák, a lovak, a baglyok, a varangyok, a rovarok közül pedig egyedül az imádkozó sáskák.

Most a Newcastle Egyetem Idegtudományos Intézetének a csapata megvizsgálta, hogy az imádkozó sáskák látása is úgy működik e mint az embereké.

Ehhez a vizsgálathoz a kutatók egy speciális rovar 3D szemüveget készítettek. Miután a a szemüveget méhviasz segítségével a sáskákra ragasztották, azoknak egy 3D-s videót mutattak az egyik kedvelt prédájukról. Az állatok a videót annyira életszerűnek tartották, hogy megpróbálták elkapni a prédát.

A kutatók ezután nem csak rovarokról készült videókat, hanem az emberi látás vizsgálatánál használt összetett pontmintákat is meg tudták mutatni az állatoknak – amivel így össze tudták hasonlítani a rovarok látását az emberek látásával.

Az emberek nagyon jók abban, hogy felismerjék a három dimenziót egy állóképen. Ezt a két szemünk által látott kép különbségei segítségével érjük el. Azonban a sáskák csak mozgó prédákat támadnak meg, így 3D-s látásuknak nem kell működnie az állóképeknél. A csapat felfedezte, hogy a sáskák nem foglalkoznak a képek részleteivel, hanem csak azokra a részekre koncentrálnak, amik változnak.

Ez a tulajdonság nagyon robusztussá teszi a sáskák 3D-s látását. Az állatok még akkor is képesek voltak a változások észlelésére, amikor a két szemüknek két teljesen eltérő képet mutattak – még akkor is amikor az emberek már képtelenek lettek volna rá.

“Ez egy teljesen új formája a 3D-s látásnak, mivel az idő során bekövetkező változásokon alapul nem pedig a statikus képeken,” mondta Vivek Nityananda, a Newcastle Egyetem viselkedéstani ökológusa. “A sáskáknál ez valószínűleg azért alakult így ki, hogy megválaszolja azt a kérdést, hogy ‘a préda megfelelő távolságra van e ahhoz hogy elkapjam?'”

“Rengeteg robot használ sztereó látást, hogy azzal segítsék a navigációjukat, azonban ez általában az összetett emberi sztereó látáson alapszik,” mondta Ghaith Tarawneh, aki a kutatócsapat tagjaként egy másik nagyobb projekt keretében létrehozott egy elektronikus sáska kart – ami az imádkozó sáskák karján alapszik. “Mivel a rovarok agya nagyon kicsi, ezért a sztereó látásukhoz nem lehet szükség sok számítási folyamatra. Ami azt jelenti, hogy hasznos felhasználási területe lehet az alacsony energiájú önműködő robotikában.”

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.