Kategóriák Ember

Az intelligencia fontosabb az együttműködésben mint a személyiség

Egy új tanulmány szerint az emberek intelligenciája meghatározóbb a sikerükben mint a személyiség jegyeik.

A Bristol, a Minnesota és a Heidelberg Egyetemek kutatói kifejlesztettek egy sornyi játékot, amivel meghatározható, hogy mely tényezők vezetnek együttműködő viselkedéshez a társadalmi és a munka környezetekben.

A tanulmány eredménye szerint a magasabb intelligenciával rendelkező emberek ‘lényegesen magasabb’ szintű együttműködést mutattak, ami miatt több pénzt is gyűjtöttek össze a játék alatt.

Az alacsonyabb intelligenciájú emberek kevésbé követtek összefüggő stratégiákat és rosszabbak voltak a cselekedeteik jövőbeli hatásának megítélésében, ami miatt ők kevesebb pénzel végeztek a játékban.

A barátságossághoz, lelkiismeretességhez, bizalomhoz és a nagylelkűséghez hasonló személyiségvonások szintén hatással voltak a viselkedésre, azonban csak sokkal kisebb mértékben és pusztán a játék elején.

A kutatók következtetése szerint a társadalom összetartóbb marad, ha az emberek elég okosak ahhoz, hogy konzisztensek maradjanak a stratégiájukban és jól megítéljék a cselekedeteik társadalmi következményeit – és hogy azok például milyen hatással vannak másokra.

“Fel szerettük volna deríteni, hogy milyen tényezők tesznek minket hatásos szociális állatokká,” mondta Eugenio Proto, a Bristol Egyetem Közgazdasági Tanszékétől. “Más szóval, hogy mi teszi lehetővé a számunkra, hogy megfelelően viselkedjünk azokban az esetekben, amikor az együttműködés valószínűleg nem csak számunkra előnyös, hanem a szomszédainknak, más országokban élő embereknek vagy azoknak, akikkel egy bolygón osztozunk.”

“Az emberek természetesen azt feltételezik, hogy azok az emberek, akik kedvesek, lelkiismeretesek és nagylelkűek automatikusan együttműködőbbek is. Viszont a kutatásunk során túlnyomó bizonyítékokat találtunk arra, hogy az intelligencia az elsődleges tényezője a szociálisan kohézív együttműködő társadalomnak. A jó szívnek és a jó viselkedésnek is vannak hatásai de azok csak átmenetiek és kicsik.”

“A magasabb intelligencia további előnye a kísérletben és valószínűleg a valódi életben is, a képesség az információ gyors feldolgozására, ezáltal kiterjedt tapasztalatok szerzésére és az azokból való tanulásra. Ezt a forgatókönyvet a munkahelyre is rá lehet húzni, ahol az intelligens embereket, akik látják a nagyobb képet és együtt dolgoznak, végül előléptetik és anyagilag is jutalmazzák.”

A felfedezésnek fontos jelentősége lehet különböző politikai irányelvek meghatározásánál és például olyan területeken mint a nemzetközi kereskedelem – ahol az együttműködés rendkívül fontos, és a mivel a terület a korábbi kutatások szerint egy nem nulla összegű játék ezért az együttműködéssel mindenki jól jár. Ezen felül a felfedezésnek az oktatásban is lehet szerepe, ahol a kutatók szerint például a korai gyerekkorban az intelligenciára fókuszálva lényegesen javíthatják az emberek jövőbeni kilátásait.

A kutatásban négy különböző játékot használtak – köztük olyan klasszikusokkal mint a fogolydilemma vagy a szarvas vadászat-, melyekhez mind gyökeresen eltérő stratégiára volt szükség. A játékokat többször megismételték ezzel időt és lehetőséget adva mindenkinek, hogy megvizsgálja a többiek korábbi viselkedést.

Azoknál a játékoknál, ahol dönteni kellet az azonnali vagy jövőbeli nyereségek között, a magasabb intelligenciával rendelkező emberek összességében többet nyertek. Az alacsonyabb intelligenciával rendelkező embereknek nagyobb nehézséget okozott a megfelelő stratégia megtalálása, emiatt ők összességében kevesebb nyereséggel végezték.

Viszont meglepő módon a lelkiismeretes emberek óvatosabban viselkedtek, ami miatt kevésbé voltak együttműködőbbek, ezzel ártva saját sikereiknek.

Forrás: cesifo-group.de[PDF]

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom