Kategóriék Ember

Az intelligencia fontosabb az együttműködésben mint a személyiség

Egy új tanulmány szerint az emberek intelligenciája meghatározóbb a sikerükben mint a személyiség jegyeik.

A Bristol, a Minnesota és a Heidelberg Egyetemek kutatói kifejlesztettek egy sornyi játékot, amivel meghatározható, hogy mely tényezők vezetnek együttműködő viselkedéshez a társadalmi és a munka környezetekben.

A tanulmány eredménye szerint a magasabb intelligenciával rendelkező emberek ‘lényegesen magasabb’ szintű együttműködést mutattak, ami miatt több pénzt is gyűjtöttek össze a játék alatt.

Az alacsonyabb intelligenciájú emberek kevésbé követtek összefüggő stratégiákat és rosszabbak voltak a cselekedeteik jövőbeli hatásának megítélésében, ami miatt ők kevesebb pénzel végeztek a játékban.

A barátságossághoz, lelkiismeretességhez, bizalomhoz és a nagylelkűséghez hasonló személyiségvonások szintén hatással voltak a viselkedésre, azonban csak sokkal kisebb mértékben és pusztán a játék elején.

A kutatók következtetése szerint a társadalom összetartóbb marad, ha az emberek elég okosak ahhoz, hogy konzisztensek maradjanak a stratégiájukban és jól megítéljék a cselekedeteik társadalmi következményeit – és hogy azok például milyen hatással vannak másokra.

“Fel szerettük volna deríteni, hogy milyen tényezők tesznek minket hatásos szociális állatokká,” mondta Eugenio Proto, a Bristol Egyetem Közgazdasági Tanszékétől. “Más szóval, hogy mi teszi lehetővé a számunkra, hogy megfelelően viselkedjünk azokban az esetekben, amikor az együttműködés valószínűleg nem csak számunkra előnyös, hanem a szomszédainknak, más országokban élő embereknek vagy azoknak, akikkel egy bolygón osztozunk.”

“Az emberek természetesen azt feltételezik, hogy azok az emberek, akik kedvesek, lelkiismeretesek és nagylelkűek automatikusan együttműködőbbek is. Viszont a kutatásunk során túlnyomó bizonyítékokat találtunk arra, hogy az intelligencia az elsődleges tényezője a szociálisan kohézív együttműködő társadalomnak. A jó szívnek és a jó viselkedésnek is vannak hatásai de azok csak átmenetiek és kicsik.”

“A magasabb intelligencia további előnye a kísérletben és valószínűleg a valódi életben is, a képesség az információ gyors feldolgozására, ezáltal kiterjedt tapasztalatok szerzésére és az azokból való tanulásra. Ezt a forgatókönyvet a munkahelyre is rá lehet húzni, ahol az intelligens embereket, akik látják a nagyobb képet és együtt dolgoznak, végül előléptetik és anyagilag is jutalmazzák.”

A felfedezésnek fontos jelentősége lehet különböző politikai irányelvek meghatározásánál és például olyan területeken mint a nemzetközi kereskedelem – ahol az együttműködés rendkívül fontos, és a mivel a terület a korábbi kutatások szerint egy nem nulla összegű játék ezért az együttműködéssel mindenki jól jár. Ezen felül a felfedezésnek az oktatásban is lehet szerepe, ahol a kutatók szerint például a korai gyerekkorban az intelligenciára fókuszálva lényegesen javíthatják az emberek jövőbeni kilátásait.

A kutatásban négy különböző játékot használtak – köztük olyan klasszikusokkal mint a fogolydilemma vagy a szarvas vadászat-, melyekhez mind gyökeresen eltérő stratégiára volt szükség. A játékokat többször megismételték ezzel időt és lehetőséget adva mindenkinek, hogy megvizsgálja a többiek korábbi viselkedést.

Azoknál a játékoknál, ahol dönteni kellet az azonnali vagy jövőbeli nyereségek között, a magasabb intelligenciával rendelkező emberek összességében többet nyertek. Az alacsonyabb intelligenciával rendelkező embereknek nagyobb nehézséget okozott a megfelelő stratégia megtalálása, emiatt ők összességében kevesebb nyereséggel végezték.

Viszont meglepő módon a lelkiismeretes emberek óvatosabban viselkedtek, ami miatt kevésbé voltak együttműködőbbek, ezzel ártva saját sikereiknek.

Forrás: cesifo-group.de[PDF]

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A san francisco-i öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült egy általuk fejlesztett berendezéssel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.