Kategóriák Természet

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő határozza meg az alvásigényünket. A kutatók megtalálták azt a gént is, ami az agyi aktivitás és az alvás között teremt kapcsolatot ezzel választ adva az agy alvást szabályozó képességének egyes kérdéseire.

Az alvás szabályozásában két rendszer vesz rész. Az egyik és lényegesen jobban ismert a cirkadián ritmus, ami egy az agy által vezérelt 24 órás bioritmust teremt a szervezetben. A másik a homeosztatikus rendszer, ami a fáradtság érzetet okozza és az előzőhöz képest eddig viszonylag kevés derült ki a működéséről.

Most az új kutatás szerint a homeosztatikus rendszer működését nem csak az ébren töltött órák száma, hanem az agyi aktivitás intenzitása is komolyan befolyásolja. Ennyivel viszont még nem voltak elégedettek a kutatók, akik ezután zebrahalaknál vizsgálták tovább a rendszer működéséhez szükséges mechanizmusokat.

A zebrahalakat azért használják különböző kutatásokhoz, mivel közel átlátszó testük nagyban megkönnyíti a vizsgálatukat és különbözőségeik ellenére sok tekintetben hasonlóak az emberekhez – például ők is alszanak minden éjszaka.

A kutatók a halakat több különböző módszer segítségével ösztönözték az agyi aktivitásuk növelésére – például koffein használatával.

Az eredmények igazolták a feltevést, miszerint a megnövekedett agyi aktivitás valóban elálmosít és azt is kiderítették, hogy a hatás az agy egy bizonyos területéből ered – ami az embereknél hypothalamus-ban található, aminek alvásban betöltött szerepe már eddig is ismert volt. További érdekesség, hogy a mindennapi általános alváshoz képest, az intenzív aktivitás kipihenésénél az agy több galanin jelölő molekulát állított elő.

Hogy kiderítsék a hatás az alváshiánynál is jelen van-e, a kutatók hullámokkal egyfajta ‘taposómalomba’ tette a halakat, amelyek így nem tudtak aludni az éjszaka során. Mindez azt eredményezte, hogy az érintett halak a következő éjszaka hosszabb ideig aludtak és a várakozásoknak megfelelően az agyukban is megnőtt a galanin aktivitás.

Mindez arra utal, hogy a galanin nyomon követi a teljes agyi aktivitás, viszont ennek pontos módja még nem teljesen tisztázott és további kutatást igényel.

A szakértők szerint ez az eredmény többek között arra is magyarázatot ad, hogy például egy roham után az emberek miért érzik fáradtnak magukat, amíg olyan dolgokra is választ adhat, mint hogy egyes állatfajok hogyan képesek lecsökkenteni alvásigényüket párzási vagy táplálékszegény időszakban.

Ezen felül a kutatók szerint az alvásszabályozásban szerepet játszó új gén felfedezése több alvászavarral járó problémát is segíthet megmagyarázni, illetve ezeknek a problémáknak a kezelését is leegyszerűsítheti.

Forrás: cell.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom