Az ír talajban találták meg a szuper-baktériumok elleni küzdelem új csodafegyverét

A gyógyító képességei miatt elhíresült ír talajt vizsgálták meg kutatók és egy új eddig ismeretlen baktérium törzset fedeztek fel, ami segíthet hatékonyan fellépni a hat legelterjedtebb szuper-baktérium közül négy ellen.

A tudományos előrejelzések szerint 2050-re az antibiotikumokkal szemben ellenálló szuper-baktériumok akár évi 1,3 millió ember halálát is okozhatják. A problémát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismeri és ‘a korunk egyik legnagyobb közegészségügyet, ételbiztonságot és fejlődést érintő problémájának’ tartják.

A felfedezés a Swansea Orvosi Egyetem walesi, brazil, iraki és észak ír kutatókat egyesítő csapatának köszönhető. A kutatók az új törzsnek a Streptomyces sp. myrophorea nevet adták.A kutatók a baktériumokat tartalmazó talajmintát az észak ír Boho Felvidék Fermanagh területéről gyűjtötték be. A területet főleg mezőségek fedik és a helyiek körében közismert a talaj gyógyító hatása.

Világszerte egyre több területen kutatnak a többszörösen antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok elleni csodafegyverek után és köztük is kiemelt figyelmet kap a nép gyógyászat (etnofarmakológia) és azok a területek, ahonnan a most is sűrűn használt antibiotikumokat termelő baktériumok származnak.

Mivel a kutatócsapat egyik tagja Észak Írország ezen térségéből származik, így tudott róla, hogy a helyi talajt különböző fertőzések kezelésére használják, ezzel felkeltve a terület iránti érdeklődést. A térséget az is különössé teszi, hogy már több mint 4000 éve lakott és ez idő alatt a neolitikum emberei és druidák is megfordultak rajta.

A kutatás fő felfedezése, hogy az újonnan felfedezett baktériumtörzs képes megakadályozni a hat vezető szuper-baktérium közül négy növekedését – köztük a legelterjedtebbel is. A növekedést gátló hatása ezen felül nem attól függött, hogy a célzott baktérium gram pozitív vagy gram negatív (melyek általában jól ellenállóak antibiotikumokkal szemben).

Az eredmények jól mutatják, hogy a tradicionális és a népi gyógyászat jó területet jelent az antibiotikumok utáni hajszában, amiben így a történészek és régészek is segédkezhetnek.

A kutatók szerint ezen felül a Streptomyces sp.myrophorea által termelt antibakteriális vegyületek azonosítása, módosítása és optimalizálása egy további lehetőséget jelent az elkövetkező vizsgálatokban.

Forrás: frontiersin.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.