Kategóriák Ember

Az “Istennel” vagy a “Végső valósággal” való találkozás pozitívan hat a mentális egészségre

Az évezredek alatt, sokan számoltak be arról, hogy spontán módon vagy valamilyen pszichedelikus anyag hatására – például a varászgomba vagy az amazonaszi ayahuasca – mély vallási élmény érte őket, aminek gyakori jellemzője az “Istennel” vagy egy “másvilági teremtménnyel” való találkozás.

Most a Johns Hopkins Egyetem kutatói több tízezer olyan embertől gyűjtöttek adatokat, akik átestek egy ilyen élményen. Eredmények szerint ez önmagukat ateistának valló emberek két harmada az élményt követően már nem tekintette magát ateistának – attól függetlenül, hogy az élmény spontán vagy pszichedelikummal előidézett volt-e.

Ezen felül a vizsgáltak körében általános volt, hogy az élményt követően hosszú ideig javult a mentális egészségük – egyes esetekben akár évtizedekig is.

Az eredmények így tovább bizonyítják,hogy ezek a mélyreható élményeknek jótékony hatásaik is vannak. A kutatók szerint ezen felül ez az első valódi szisztematikus és következetes vizsgálata annak is, hogy a spontán vallási élmények mennyire hasonlítanak a pszichedelikumok által előidézettekkel.

A kutatást vezető Roland Griffiths szerint ezek az Istennel vagy valamely képviselőjével való találkozások története évezredes múltra tekint vissza és valószínűleg ilyen mély események képezték a legtöbb vallás alapjait is. Amíg a modern nyugati orvoslásban általánosan nincs szerepe a ‘vallási’ vagy ‘spirituális’ élményeknek, addig a felfedezések szerint fontos szerepük lehet a mentális egészség javításában.

Mivel az élmények pozitív hatásairól rengeteg szóbeszéd maradt fenn, így a kutatók érdemesnek tartották az élmények hatásainak behatóbb vizsgálatát. Ehhez összesen 4285 olyan embert gyűjtöttek össze, akik saját bevallásuk szerint ilyen élmények és kettő 50 perces online felmérés egyikének kitöltésére kérték őket. A kérdések között többek között rákérdeztek a vallási élmény jellegére és hogy az hogyan változtatta meg az életüket.

A kutatásban részt vevő önkéntesek 69 százaléka volt férfi és az átlagéletkor 38 év volt közöttük, amíg a pszichedelikumok által kiváltott találkozáskor az emberek átlagéletkora 25, amíg a spontán eseteknél 35 év volt. A pszichedelikumok hatása alatt vallási élményt átélt emberek közül 1251 LSD-t, 1184 pszilocibint (“varázsgombát”), 606 DMT-t és 435 ayahuasca-t fogyasztott, amíg 809 ember spontán élte át a vallási élményt.

További eredmények szerint az “isteni találkozást” átélők 75 százaléka mondta azt, hogy az élmény az egyik legmeghatározóbb volt az életében – 15 százalék, hogy pszichológiailag legmeghatározóbb –  és valamilyen pozitív változást eredményezett az életükben. A korábban ateistának valók két harmada már másképp vélekedett az élményt követően.

Mindkét csoport tagjai főleg az öntudattal rendelkező, jóságos, intelligens, szent és örökkévaló jellemzőket használták a lényre, amivel találkoztak. Mindkét csoport tagjai a halálfélelmük csökkenéséről is beszámoltak, viszont itt már volt különbség a két csoport között – a pszichedelikus csoport 70 százaléka és a spontán csoport 57 százaléka.

A vallási élményben a spontán csoport tagjai főleg “Istenként” vagy “Isten követeként” jellemezték a lényt, amivel találkoztak, amíg a másik csoport tagjai között a “Végső valóságként” hivatkoztak rá.

A kutatók szerint a jövőben érdemes lenne arra is választ találni, hogy pontosan milyen tényezők segítik elő az élmény spontán megjelenését, valamint arra is igen kíváncsiak, hogy mi zajlik az agyban egy ilyen esemény során.

Amíg a kutatásban elég sokan részt vettek, addig a kutatók az önbevallásos kérdőívek miatt kiemelték, hogy a kutatásnak lehetnek nem kizárható hibái, amíg azt is kiemelték, hogy a csapat nem támogatja a hallucinogén szerek fogyasztását, mivel nem megfelelő környezetben annak nem csak jogi, hanem fizikai következményei – sérülések – is lehetnek.

Továbbá azt is kiemelték, hogy az eredmények nem hivatottak kérdőre vonni – vagy bizonyítani – Isten létezését. Amíg a kutatók szerint erre valószínűleg nem is lehetne tudományos választ adni.

Forrás: journals.plos.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom