Az izomsejtek csak összemennek és nem elhalnak az inaktivitás miatt

Általános elképzelés, hogy az izmaink elkezdenek leépülni, hogyha nem használjuk őket. Ez azt jelenti, hogy a sejtjeik teljesen az enyészeté lennének, viszont egy új kutatás szerint, az edzés során felépített új izomsejtek magjai megmaradnak azután is, hogy a sejtek maguk összemennek és elkezdenek lebomlani.

Az eredmények szerint a fennmaradó sejtmagok segítségével egy későbbi időpontban az emberek izmai lényegesen gyorsabban épülnek újra, mintha a semmiről indultak volna. Az eredményeknek a sportban is lehet jelentőségük, ahol a szteroidok segítségével izmokat növesztő embereket a szteroidok használatának abbahagyása után is igazságtalan előnyökhöz juttathatják – amiket már kimutatni sem lehet.

Az izmainak valójában több sejt alkotja, azonban ezek olyan szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hogy egy hatalmas sejtként tekinthetünk rájuk – hasonlóan a szív izmokkal és a csontokkal.

Amikor a szervezetünk felismeri, hogy több izomra van szüksége az őssejtekből elkezd új izomsejt magokat alkotni. Ebből arra következtettek, hogy mivel ezek a magok irányítják az izomszövetek mennyiségét, így amikor a használat hiánya miatt elkezdődik a szövetek lebontása a magok száma is csökkenhet.

Azonban az új felfedezés szerint az izmokban létrejöhetnek új sejtmagok, amelyek maguktól nem pusztulnak el és amit korábbi kutatások ‘haldokló’ sejtmagokként azonosítottak, valójában begyulladt sejtek illetve tévesen azonosított sejtmagok voltak.

A kutatók az eredményeket rágcsálókon és rovarokon végzet vizsgálatokkal igazolták, amiknél az izomszövetek egyértelmű elhalása mellett is megmaradtak a sejtmagok.

A kutatók szerint az eredmények nem túlzottan meglepőek, hogyha figyelembe vesszük, hogy az izomszövetek milyen időszakosan szélsőséges megpróbáltatásoknak, az élelem elérhetőségének változásának, valamint rengeteg különböző környezeti tényezőnek vannak kitéve – amik mind együtt járnak az izmok sérülésével vagy leépülésével

Figyelembe véve ezeket a tényezőket már jól látszik, hogy a sejtmagok megtartásának komoly előnyei vannak az izomszövetek regenerálásában. Ezt a sportban is jól ismerik, ahol már régóta tudják, hogy az izmokat sokkal nehezebb feladat felépíteni mint egy hosszabb kihagyás után újraépíteni őket.

A kutatócsapat szerint a felfedezésnek nemcsak az izmok általános ismeretében, hanem a közegészségügyi döntéshozatalban is komoly szerepe lehet, mivel az eredmények szerint fontosabb lehet fiatal korban kialakítani új izmokat – mivel ekkor még aktívabbak a hormonok és több őssejt is áll rendelkezésre.

Ezen felül a kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a hivatalos sportolók körében gyakrabban kellene dopping teszteket végezni, mivel a szteroidok használatának a szer fogyasztása után lényegesen később is lehetnek előnyei.

Forrás: medicalxpress.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.