Az MI-k fejlesztésének sikere matematikailag előre nem meghatározható

A Waterloo Egyetem új kutatása szerint óvatosnak kell lenniük azoknak a szervezeteknek, melyek igyekeznek meglovagolni a mesterséges intelligencia forradalmat.

A kutatás szerint komoly problémákat okozhat , hogy nem lehet olyan módszert létrehozni, amivel előre megállapítható, hogy egy adott problémát lehetséges-e sikeresen megoldani egy MI segítségével.

A csapat így óvatosságra int és felhívja a figyelmet arra, hogy mielőtt még a cégek elkezdenének tömegesen milliókat költeni mesterséges intelligenciák fejlesztésére, tudniuk kell, hogy amíg rengeteg sikertörténetet lehet hallani az MI-k által támogatott eszközökről és alkalmazásokról, addig komoly problémát jelent a sikereik mögött álló tényezők megértése, ami miatt bizonytalan, hogy az összetettségük növekedése után is képesek lehetnek majd sikereket elérni.

A kutatók szerint egyszerű eldöntendő kérdésekben, könnyű megvizsgálni egy MI gondolatmenetét, azonban ahogy az algoritmusok által megoldandó feladatok egyre összetettebbé válnak, úgy válik egyre nehezebbé, hogy meghatározzák milyen feladatokat lehetetlen megoldani egy adott MI vagy rendelkezésre álló adatok segítségével.

A kutatáshoz az EMX nevű gépi tanulási algoritmust vizsgálták meg, melynek célja az, hogy meghatározza azokat a területeket – az általa elérhető adatok alapján – ahová a vásárlók számának tekintetében a legérdemesebb telepíteni egy elosztó központot. Az eredmények szerint nem létezik olyan matematikai módszer, ami egyértelműen meg tudná mondani, hogy egy mesterséges intelligencia alapú alkalmazás képes-e megválaszolni egy ilyen kérdést – viszont a lehetőséget nem zárja ki.

A vizsgálat eredménye a kutatókat is meglepte, akik arra számítottak, hogy egy adott feladat pontos leírása mellett lehetséges meghatározni, hogy a feladat megoldható-e egy MI segítségével.

Mindezek alapján a mesterséges intelligenciák fejlesztése még annál is nehezebb feladat lehet, mint azt eddig gondolták és még sincs kikövezve a sikerhez vezető út az MI-kat fejlesztő cégek előtt.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.