Az óceánok kagylói és férgei is hatalmas mennyiségű metánt termelnek

Kutatók kiderítették, hogy az óceánok kagylói és férgei is egy jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gázt engednek ki a légkörbe.

A Cardiff és a Stockholm Egyetem kutatócsapata megmutatta, hogy az óceáni állatok is hatalmas mennyiségű metánt és nitrogén oxidokat – amik a legerősebb üvegházhatást okozó gázok közé tartoznak – hoznak létre a bélrendszerükben lévő baktériumok által.

Részletes vizsgálatok alapján a Balti tenger metán kibocsátásának 10%-át okozzák a kagylók és férgek. A kutatók becslései szerint ez nagyjából 20000 szarvasmarha kibocsátásának felel meg – ami összehasonlításképpen az Egyesült Királyság teljes szarvasmarha állományának 1%-a.

Az új tanulmány felhívja a figyelmet erre az eddig figyelmen kívül hagyott üvegházhatást okozó gáz forrásra, ami az óceánok hatalmas méretéből adódóan lényegesen befolyást gyakorolhat a klímaváltozással kapcsolatos döntéshozatalra.

Több korábbi tanulmány javasolta, hogy a különböző kagylófajok tenyésztésével csökkenthető lehet az emberek környezetre gyakorolt hatása, mint amilyen például a műtrágyák vizekbe kerüléséből fakadó eutrofizáció.

A tanulmány szerzői figyelmeztetnek rá, hogy a döntéshozóknak figyelembe kell venniük ezeket az újonnan felfedezett hatásokat is, amikor a kagylók tenyésztését szorgalmazzák.

“Ami igazán elgondolkodtató, hogy a Balti tenger a Föld óceánjainak csak a 0,1%-át teszi ki, ezzel arra utalva hogy globálisan a látszólag ártalmatlan óceánok mélyén lapuló kéthéjú állatok hihetetlen mennyiségű üvegházhatást okozó gázokat bocsátanak ki a légkörbe, anélkül hogy eddig ezt figyelembe vettük volna,” mondta Ernest Chi Fru, a tanulmány társszerzője.

“Ez viccesen hangozhat, de ezek a kis állatok a tenger mélyén úgy viselkednek mint a tehenek a karámban, mindkét csoport fontos metán termelő, a bélrendszerükben lévő baktériumok miatt,” mondta Stefano Bonaglia, a tanulmány vezető szerzője.

“Ezek az apró viszont hatalmas méretekben elterjedt állatoknak fontos, azonban eddig figyelmen kívül hagyott szerepük van a tengerek üvegházhatást okozó gázkibocsátásának szabályozásában.”

Erre az eredményre a kutatók úgy jutottak, hogy megvizsgálták a Balti tenger férgeinek és kagylóinak a molekuláit és izotópjait.

A csapat megvizsgálta mind a direkt mind pedig az indirekt módokat, amivel ezeknek a csoportoknak a tagjai hozzáadnak a metán és a nitrogén oxidok kibocsátásához és az eredmények szerint a nyolcszorosára nő a kagylókat is tartalmazó üledék metán kibocsátása.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.