Az opiátfüggőség már tíz nap alatt kialakulhat

Minél hosszabb ideig használ valaki opiátokat, annál nagyobb a súlyos függőség kialakulásának kockázata. De mégis mennyi időbe telik, hogy valaki egy rövid távú használóból – például aki egy operációt követően a fájdalom leküzdésére használja – hosszú távú problémás használóvá váljon? Néhány hét? Egy hónap?

Egy új tanulmány szerint a változás akár pár nap leforgása alatt is megtörténhet.

Amikor egy beteg megkapja az első egynapos opiát adagját, az esély arra, hogy egy évig vagy annál hosszabb ideig is szedni fogja 6 százalék. De ha az első adag már három napos, a hosszú távú függőség esélyei meredeken emelkedni kezdenek. Egy 5 napos adagnál az esély már 10 százalékra ugrik, 6 napnál 12%, és végül egy 10 napos ópiát kúrával az esély már 20 százalékra emelkedik.

Így egy 10 napra kiírt opiát kúra hatására 5-ből 1 ember hosszútávú függővé válik. Ezek a számok jelentek meg Bradley Martin, az Arkansas Orvostudományi Egyetem gyógyszerészeti elbírálás és irányelvek professzora, új tanulmányában.

“Ez egy nagyon gyors emelkedés. Egyáltalán nem erre számítottunk,” mondta Martin. “Sajnos a további adatok sem mutatnak ennél fényesebb képet.”

Ennek a százaléknak a kiszámolásához, Martin és munkatársai, 1,3 millió beteg receptjeit követte nyomon. A páciensek mindegyike 18 évnél idősebb volt és legalább egy adagnyi opiátot írtak ki a számára 2006 júniusa és 2015 szeptembere között. Ezen felül a páciensek egyike se élt vissza opiátokal a kutatás kezdete előtt.

Azoknál a betegeknél akiknek egy hónapos opiát adagot írtak fel, a függőség kialakulásának az esélye 45% volt, de Martin szerint szokatlannak számít ekkora adagot kiírni egyszerre. Ez tükröződik abban is, hogy az összes vizsgált beteg közül csak 7% volt akinek ekkora adagot írtak fel, ezzel szemben a legtöbb ember egyhetes adagokkal nézett szembe.

Azoknál az embereknél akik összességében 30 napig szedtek opiátokat – visszamentek receptért később vagy egy későbbi alkalommal írták fel nekik – a 30 százalékuk egy évig és a 20 százalékuk pedig három évig folytatta a szer használatát.

A hosszú távú függőséghez más tényezők is hozzájárultak : a hosszú hatású opiátok használata és a többszöri felírás. Egy a hétből azoknak a száma akik a második opiát kúrájuk után legalább egy évig függők voltak a szertől.

Martin abban reménykedik, hogy az új adatok tükrében a receptírók kétszer is meggondolják mielőtt kiírnák ezeket a nagy erejű gyógyszereket. A tavalyi évben kiadott irányelvek alapján akut fájdalomra, gyengébb, rövidebb hatású adagok kiírását ajánlják, ideális esetben három napnál nem hosszabb időre.

A kutatás alatt, a csapat azt találta, hogy a páciensek kevesebb mint 1 százalékának írtak fel erősebb, hosszú hatóidejű opiátot, amit krónikus fájdalomnál használnak. Ez azt sugallja, hogy a szándékosan krónikus fájdalomra kiírt gyógyszerek szokatlannak számítanak, viszont a páciensek 10% kapott tramadolt, amit viszonylag biztonságosnak tartanak.

Forrás: arstechnica.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.