Kategóriák Természet

Az orangutánok komplex, ökonomikus döntéseket hoznak eszközhasználatukkal kapcsolatban

A rugalmas eszközhasználatot rendszerint a magasabb rendű szellemi folyamatokkal társítjuk, mint például ahhoz, hogy cselekvéseinket képesek vagyunk megtervezni. Kognitív biológusok és komparatív pszichológusok egy csoportja most arra világított rá, hogy az emberszabásúak is gondosan mérlegelik lehetőségeiket.

A Bécsi Egyetem, a St. Andrews egyetem és a Bécsi Állatorvosi Egyetem tudósai egy bizonyos főemlősfaj – az orangután eszközhasználattal kapcsolatos döntéseit vizsgálták. Úgy találták, hogy az állatok gondosan mérlegelik lehetőségeiket: az azonnal megkapható jutalmat válasszák, vagy várjanak és szerezzenek valamilyen eszközt, hogy még jobb falatokhoz juthassanak?

Mindennek érdekében olyan részleteket vettek számításba, mint például a különböző jutalmak közti minőségbeli különbség és az elérhető eszközök funkcionalitása, még akkor is, amikor a számos különböző tényezőt egyszerre kellett mérlegre tenniük.

Az eszközhasználatot meglepőnek és ezért a magas fokú intelligencia jelének tartjuk az állatvilágban. Igaz, a hangyaleső például kavicsokkal bombázza potenciális zsákmányát, a lövőhal vízsugarat lövellve teríti le prédáját, a tengeri vidrák pedig köveket használnak eleségül feltöréséhez. A legtöbb efféle eszközhasználat azonban rugalmatlan, általában egyetlen bizonyos helyzetben alkalmazható, és az állat veleszületett viselkedési repertoárjához tartozik.

Ezzel szemben az intelligens eszközhasználat egy sor, különféle forrásból származó információ integrálását kívánja meg, és rugalmasan alkalmazkodik az adott helyzethez.

Az orangutánok DNS-ének 97 százaléka a miénkkel azonos; a legintelligensebb – és leginkább veszélyeztetett – főemlősök közé tartoznak. A miénkhez hasonló hosszú távú memóriával rendelkeznek, élőhelyükön is rutinszerűen alkalmaznak kifinomul eszközöket, valamint ágakból és lombokból estéről estére bonyolult „fészkeket” alkotnak hálóhelyül.

Természetes élőhelyükön, Borneó és Szumátra esőerdeiben is számos tényezőt kell egyszerre figyelembe venniük – például azt, hogy előreláthatóan merre milyen eséllyel találnak érett gyümölcsre, milyen távolságban, mennyire könnyen hozzáférhető az eleség, és ha azt valamiképpen fel kell törni vagy bontani, milyen eszközöket találhatnak hozzá.

Mindez idáig nem sokat tudtunk arról, hogy hogyan adaptálják döntéseiket, amikor eszközhasználatról van szó, és hogy hány tényezőt képesek egyszerre figyelembe venni, miközben a „legjövedelmezőbb” döntést kell meghozniuk, mos azonban a kutatók fényt derítettek minderre.

Kétféle jutalmat használtak fel ehhez: szárított banánszeleteket, amelyek az állatok kedvencei közé tartoznak, valamint almadarabokat, amelyeket szintén kedvelnek, de nem nyúlnak hozzájuk, amíg banán is van. Két különböző szerkezetet használtak: az egyikből egy bot segítségével lehetett megszerezni az ételt, míg a másikba ehhez egy labdát kellett bedobni.

A tesztek során az orangutánok egy vagy mindkét szerkezettel szembesültek, valamint két dolog közül választhattak (rendszerint az egyik étel vagy az egyik eszköz közül). Miután az egyiket felvették, a másikat azonnal eltávolították a közelükből. Mint kiderült, döntésüket rugalmasan alakították a feltételekhez:

„Ha az alma vagy a banán (a kedvenc) valamelyik szerkezet belsejében volt, és az azonnal megkapható banán és egy eszköz között kellett választaniuk, a banánt választották, még ha az eszköz meg is felelt volna az adott szerkezethez. Ha azonban az alma volt azonnal hozzáférhető, a szerkezetben pedig banán volt, az eszközt választották, de csak ha az megfelelt az illető szerkezethez. Ha nem, inkább az almát választották. Végül pedig, ha egyszerre két eszköz közül választhattak és mindkét, különböző jutalmat rejtő szerkezet jelen volt, azt választották, amelyikkel kedvencükhöz, vagyis a banánhoz juthattak hozzá.”

E teszteket megelőzően hasonló kísérleteket folytattak le Goffin-kakadukkal is, amelyek szintén erre az eredményre vezettek.

„Az emberszabásúakhoz hasonlóan a kakaduk is legyűrték azonnali késztetéseiket a hosszú távú nyereség érdekében, még ha ahhoz eszközt is kellett használniuk. Esetükben is nagy súllyal esett latba a várható jutalom minősége, ami megint csak arra utal, hogy távoli fajokban is kialakulhatnak hasonló kognitív képességek. Az utolsó teszttel azonban, amikor a két eszköz és két szerkezet között kellett választaniuk, elérték képességeik határát.”

Az optimalitásmodellek szerint az orangutánok rugalmasan alakítják döntéseiket az elérhető táplálék függvényében. A kísérlet tanulsága szerint egyszerre számos tényezőt képesek figyelembe venni a nyereség maximalizálásának érdekében, és valószínűleg ezzel még csupán némi bepillantást nyerhettünk információ-feldolgozó képességeikbe.

Szomorú tény azonban, hogy az ENSZ környezetvédelmi programjának 2007-es felmérése szerint e csodálatos állatokra két évtizeden belül a kihalás vár, ha élőhelyükön a jelenlegi iramban folytatódik az erdőirtás – a pálmaolaj-termelés érdekében. Míg ez utóbbira igény van, és nem hagyunk fel a pálmaolaj tartalmú termékek vásárlásával, egyre nagyobb területen irtják ki az esőerdőket. Vagyis ha megválogatjuk, mit fogyasztunk, apróságnak tűnhet, de tömegesen mégis tehetünk valamit e rendkívüli állatok fennmaradásáért.

Forrás: Bécsi Egyetem

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.