Kategóriák Ember

Az öregedés megállítása matematikailag lehetetlennek tűnik

Az öregedés az élet természetes része, azonban ez nem akadályozza meg az embereket abban, hogy megpróbálják megállítani.

Sajnos azonban az Arizona Egyetem kutatói szerint ez hiábavaló erőfeszítés lehet, mivel bizonyították, hogy matematikailag lehetetlen az öregedés megállítása a többsejtű élőlényeknél.

“Az öregedés matematikailag elkerülhetetlen – komolyan elkerülhetetlen. Se logikailag, se elméletileg, sem pedig matematikailag nincs kiút,” mondta Joanna Masel, az UA ökológia és evolúciós biológia professzora.

A jelenlegi ismereteink az öregedés evolúciójáról nyitva hagyják a lehetőséget az öregedés megállítására, ha a tudomány tökéletessé tudja tenni a szelekciót. Ennek az egyik módja az, hogy versenyt hoznak létre a sejtek között, hogy azok végezzenek az öregedésért felelős lelassult sejtekkel, amíg más sejteket érintetlenül hagynak.

Azonban a megoldás nem ilyen egyszerű.

Két dolog történik a testtel sejti szinten, ahogyan az öregszik. Az egyik, hogy a sejtek lelassulnak és elkezdik elveszíteni funkciójukat, például ahogy a hajat alkotó sejtek elveszítik a képességüket a pigmenttermelésre. A másik dolog az, hogy néhány sejt felgyorsítja a növekedésük ütemét, ami rákos sejtek megjelenéséhez vezethet. Ahogy öregedünk egy ponton mindannyiunknál létrejönnek rákos sejtek, még ha azok nem is elegek ahhoz hogy tüneteket okozzanak.

A tudósok arra jutottak, hogy még ha a természetes szelekció tökéletes is, az öregedés továbbra is fennállna, mivel a rákos sejtek csalnak a sejtek közötti versengésben.

“Ahogy öregszünk a sejtjeink nagy része lelassul és elveszti funkcióját és a növekedését is abbahagyja,” mondta Paul Nelson, a tanulmány vezető szerzője.“Viszont néhány sejtünk őrült ütembe növekedni kezd és ez a 22-es csapdájához vezet. Ha megszabadulunk a rosszul működő lelassult sejtektől, az lehetővé teszi a rákos sejtek osztódását és ha megszabadulunk tőlük vagy lelassítjuk a rákos sejteket, akkor felhalmozódnak a lelassult sejtek. Így a lelassult sejtek felhalmozódása vagy a rákos sejtek sokasodásának meghagyása között kell választanunk és ha az egyiket választjuk a másikkal nem tudunk mit kezdeni.”

Annak ellenére, hogy az emberi halandóság egy vitathatatlan tény az életben, azonban a kutatók munkája megmutatja matematikai összefüggésekkel, hogy az öregedés miért “vitathatatlan igazság” és “a többsejtű élőlények lényegi tulajdonsága”.

“Nem meglepő, hogy mindannyian meg fogunk halni, rengeteg dolog egyértelmű számunkra, de valójában miért öregedünk meg? Mi elkezdtük megmagyarázni ezt a miértet,” mondta Masel.

Végső soron minden dolog tönkremegy a matematika szerint és a megjavítására tett kísérlete csak ronthatnak a dolgokon.

“Le tudhatjuk lassítani az öregedést, azonban meg állítani nem tudjuk,” mondta Masel. “Van egy matematikai bemutatónk, hogy miért lehetetlen mindkét probléma megoldása. Meg tudjuk oldani az egyik problémát de akkor a másikkal maradunk. A dolgok rosszabbá válnak idővel az egyik vagy mindkét útvonalon: vagy minden sejtünk folyamatosan egyre lassabbá válik vagy rákosak leszünk. És ennek alapvető oka, hogy a dolgok tönkremennek. Mindegy hogy mennyire próbáljuk megállítani a tönkremenetelüket nem vagyunk képesek rá.”

“Ez egy olyan dolog, amit minden többsejtű élőlénynek el kell fogadnia,” mondta Nelson.

Forrás: pnas.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.