Az öregkori rövidebb alvás a vadonban történő túlélést segíthette

Rengeteg veszély leselkedik Tanzánia szavannáin a Hadza emberekre amíg alszanak, mégsem állítanak éjjeli őröket.

Nincs rá szükségük, mivel látszólag az alvásban lévő természetes variációnak köszönhetően nagyon ritka, hogy ne lenne valaki elég éber a többiek figyelmeztetésére.

Ezt a következtetést vonja le egy új tanulmány, ami magyarázatot adhat arra is, hogy a tizenévesek miért fekszenek le későn, amíg az öregek már a hajnalok hajnalán fenn vannak. Ötven évvel ezelőtt a pszichológus, Frederick Snyder azt feltételezte, hogy a csoportban élő állatoknál van egy őrszem, aki ébren marad, amíg a többiek alszanak. Azonban ezt eddig az embereknél még senki nem tesztelte.

Az egyik módszer ennek a folyamatos virrasztásnak az elérésére a különböző kronotípusok – egyéni különbségek az alvás idejében – kialakulása. Ez a korral változik, így a fiataloknál ez a későbbi órákra tolódik, az időseknél pedig a korábbiakra.

David Samson, a Toronto Egyetemről, munkatársaival a észak tanzániai Hadza gyűjtögető-zsákmányoló törzs embereihez fordultak, hogy kiderítsék elég e ez a természetes variáció hogy az emberek átvészeljék az éjszakát.

A törzs tagjai fűsátrakban élnek, amikben egy vagy két felnőtt és gyakran több gyerek lakik. A törzs táboraiban általában 30 felnőtt van, habár a táboraik gyakran közel esnek egymáshoz.

A csapat 33 felnőttet gyűjtött össze két egymáshoz közel élő, összesen 22 sátort számláló csapatból és felkérte őket, hogy mozgás szenzort viseljenek a csuklójukon 20 napig – ezzel figyelve az alvásukat.

“Kiderült hogy rendkívül ritka hogy mindenki szinkronban aludjon,” mondta Samson.

A vizsgált időszak 99,8 %-ában legalább egy ember ébren volt vagy enyhén aludt – és ezért könnyen felkelt a kinti zajokra – és átlagosan nyolc felnőtt volt ébren. További vizsgálatokkal megállapították, hogy ez az eltérés az alvási időszakokban szinte teljesen egybevág a korcsoportokkal.

Az emberek más emlősökhöz képest hosszabb ideig élnek. Ennek az egyik lehetséges oka az, hogy evolúciós előnyt jelent, ha túlélik a szaporodási kort, mivel a nagyszülők segíthetnek az utódok nevelésében.

A tanulmány alapján ez más előnyt is jelent.

“Ezt mi a ‘rosszul alvó nagyszülők’ hipotézisnek nevezzük, ” mondta Samson. “A kevert korú demográfia megemeli ezt az őrszem szerű viselkedést a csoportban.”

Ez a felfedezés megnyugtathatja azokat, akik késleltetett alvási fázisú rendellenességgel – csak hajnali 4-5 órakor tudnak elaludni – vagy korból adódó álmatlansággal küzdenek, mivel a felfedezések tükrében ezek a problémák lehetséges, hogy a természetes folyamatok velejárói.

Forrás: royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.