Kategóriák Egészség

Az orvosi kannabisz több betegségben is enyhülést hozhat

Egy új mobilapplikációs technológia felhasználásával az Új-Mexikó Egyetem kutatói kiderítették, hogy az orvosi kannabisz használat bizonyos tünetek szinte azonnali megszűnéséhez vezet több tucatnyi egészségügyi probléma esetében, amíg a begyűjtött adatok szerint minimális negatív mellékhatásokkal rendelkezik.

Két mostanában megjelent, a témát vizsgáló tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy az orvosi kannabisz használó betegek statisztikailag és klinikailag jelentős jótékony hatásról számoltak be több különböző egészségügy problémával szemben – például krónikus fájdalom és az álmatlanság.

A tanulmányok a Releaf nevű telefonos applikáció adatait dolgozták fel és elemezték ki, ami az eddigi legnagyobb egyesült államokbeli adatbázist eredményezte a kannabisz hatásaival kapcsolatban, a maga több mint 100000-es bejegyzésszámával.

A még 2016-ban kiadott applikáció célja részben az volt, hogy megfelelően tájékoztassa a betegeket a kannabisz használatáról és lehetséges hatásairól, amíg lehetőséget adott arra, hogy a betegek rögzítsék a tüneteik változását a szer hatására és azt is, hogy tapasztaltak-e bármilyen kellemetlen mellékhatást.

Az app lehetővé tette, hogy a betegek a fogyasztással egy időben adjanak meg adatokat, így azokban kevésbé fajsúlyos a visszaemlékezős alapokon történő adatgyűjtés lehetséges hibái – a betegek rosszul emlékeznek valamire vagy alá-fölé becsülik a fogyasztásukat.

Az első tanulmány 27 különböző egészségügyi problémát vizsgált meg, köztük többek között görcsrohamokkal és a depresszióval. Átlagosan a betegek tüneteinek erőssége 1-10 skálán mérve 4 ponttal csökkent a kannabisz valamilyen formában történő fogyasztását követően.

A második tanulmány kifejezetten az álmatlanság ellenni nyers kannabisz virágok használatára fókuszált. Az eredmények hasonlóak a másik tanulmány eredményeivel, azonban különbséget találtak a használt virágok és a bevitelük módja szerint a szer tünetcsökkentő képességében.

A legtöbb gyógyszer szedésekor egy hosszú listányi mellékhatással kell szembenéznie az embernek – amelyek gyakran komolyabbak is lehetnek mint maga a probléma, ami ellen bevetnénk őket. Emiatt más alternatívák és versenyeznek a betegek preferenciájáért. Ebben jelenleg élen jár az orvosi kannabisz, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend és mára már az idősek és a súlyos betegséggel küzdők körében is elterjedté vált a használata.

A kutatók szerint mivel az adatokat valódi életbeli helyzetek eredményezték nem pedig előre megtervezett laboratóriumi kísérletek, így az eredmények jobban tükrözik a kannabisz valódi hatásait és olyan kérdésekre is választ adnak, amire mondjuk egy randomizált klinikai vizsgálat nem lenne képes.

A kannabisz használatát már hosszú ideje vizsgálják mint kezelés, többek között olyan problémákra mint a poszttraumás stressz, a rák, a krónikus fájdalom, az epilepszia és más göcsrohamok. Az új tanulmányok igazolják, hogy a kannabisz használata tényleg segíthet bizonyos tünetek enyhítésében és mivel az eredmények rengeteg fogyasztó adatait foglalják magukban, így hitelesebbek is a korábbi vizsgálatoknál.

A tanulmány legjobban meglepő eredménye, hogy a kannabisz látszólag milyen széles körű tünetekre képes enyhülést nyújtani. Ez arra utalhat, hogy a növény hatóanyagai jótékony hatással lehetnek az emberi endokannabinoid rendszerre, ami a mentális és fizikai egészséget és a viselkedést is szabályozza.

Az endokannabinoid-hiány elmélet szerint, rengeteg mentális és fizikai egészségügyi probléma ered abból, hogy a endokannabinoid rendszer nem megfelelően szabályozza a különböző folyamatokat. Az elméletek szerint a test különböző folyamatain keresztül ez alvási-, étkezési-, termékenységi, fájdalomérzetbeli, motivációs, kedélyi állapot, szorongás, tanulási és memória problémák, ezen felül a rendszernek szerepe lehet különböző autoimmun betegségek és a rák bizonyos fajtáinak kialakulásában is.

A hagyományos gyógyszerek általában egy specifikus neurotranszmittert céloznak, amíg a kannabisz az egész rendszerre hatással van. Azonban az eredmények szerint a használata gyakran jár – általánosságban nem komoly – mellékhatásokkal, melyek közül a leggyakoribbak inkább pozitív megítélésűek – például nyugodtság -, de negatív mellékhatások is előfordulnak – például paranoia, zavartság, fejfájás.

A kutatók szerint az eddigi eredmények arra engednek következtetni, hogy az orvosi kannabisz használatának helye van az orvoslásban és a már ma is igen elterjedtnek számító használata tovább ösztönzi a hatásainak további kutatását. A következő tanulmányok olyan témákra fognak majd fókuszálni, mint a kannabisz használat összehasonlítás más az adott problémákra megoldást kínáló gyógyszerekkel.

Forrás: frontiersin.org ; mdpi.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.