Az orvosi marihuána segíthet leküzdeni az opioid járványt

A kannabisznak tényleg vannak gyógyító hatásai? Ahogy az orvosi marihuána egyre szélesebb körben legálissá válik, egyre több bizonyíték szól amellett, hogy segít bizonyos problémákban, és a remények szerint akár az egyre hatalmasabb méreteket öltő amerikai opioid problémát is segíthet megoldani.

A marihuánát eddig Washington mellet 28 államban legalizálták valamilyen formában. A 2007-2014-es időszak egy vizsgálata azt mutatja, hogy ezeknél az államoknál az emberek kevesebb pénzt költenek az egészségügyi rendszer által támogatott gyógyszerek vásárlására. A tünetek, amiket ezek a gyógyszerek kezelnek; a fájdalom, depresszió, a rosszullét, a pszichózis és a rohamok. Ezeknek a tüneteknek néhány formája kezelhető a kannabisszal.

A tanulmány direkt módon nem tudta bebizonyítani, hogy a marihuána a felelős a gyógyszerfogyasztás csökkenéséért, de a vizsgálatot folytatók más, a marihuánával nem kezelhető tünetekre való gyógyszerek esetében nem észleltek visszaesést.

“Így elég jól következik ebből az, hogy a páciensek ennek az öt tünetnek a kezelésére a gyógyszerek helyett a kannabiszhoz fordultak,” mondta David Bradford, a felmérés vezetője.”Szövetségi szinten a kannabisz növényi formában továbbra is egy orvosi hatások nélküli illegális drognak számít. Remélem, hogy ez a felfedezés segít meggyőzni a főállamügyészt, hogy megváltoztassa a státuszát,”.

Bradford csapata azt is kiszámolta, hogy ha 2014-ben minden államban legalizálták volna a orvosi marihuánát, az államok összesen akár 1 milliárd dollárt is spórolhattak volna az orvosságok támogatásán. Azonban így ezek a költségek az államok helyett a közemberekre hárulnak, mivel az orvosi marihuánát nem fedezi az egészségbiztosítás még azokban az államokban sem, ahol az legális.

Emellett az USA-ban rekord mértékűre emelkedett a kiírt fájdalomcsillapítók és illegálisan beszerzett opioidok miatt bekövetkező halálesetek száma.Már korábban is írtunk róla, hogy milyen könnyű az orvosok által előírt fájdalomcsillapítóktól eljutni a függőségig, de új tanulmányok alapján az orvosi marihuána elérhetősége csökkentheti a opioidok túladagolása miatt bekövetkező haláleseteket.

Még nehéz megmondani, hogy azok az államok amik legalizálták az orvosi marihuánát, jól döntöttek e, mivel több állam területén a legalizációt követően a nem orvosi marihuána fogyasztása is megugrott, viszont az eddigiek alapján a mérleg inkább pozitívnak tűnik.

Forrás: healthaffairs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.