Kategóriák Történelem

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt – a szilur földtörténeti időszakban – egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23 százalékával végzett. Ezzel ez a kihalás a Föld történetének 10 legpusztítóbb eseményeinek egyike.

Ennek ellenére viszont a kutatók az évek során nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy valóban mi válthatta  aki az eseményt. Most a Florida Állami Egyetem kutatása bebizonyította, hogy az esemény mögött a már jól ismert gyilkos – az óceánok oxigénkoncentrációjának gyors és széleskörű csökkenése – áll.

A tanulmány ezzel megoldást kínál a rejtélyre és arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg megfigyelt trendek  folytatódása és felgyorsulása  milyen katasztrofális következményekkel járhat.

A Lau/Kozlowskii kihalás néven elhíresült esemény azért tűnik ki a többi tömeges kihalás közül, mivel nem egyedi, kataklizmikus kiváltó okokra – például vulkánkitörés vagy meteorbecsapódás – vezethető vissza.

A kutatók szerint ezzel az esemény vizsgálata jó kiindulási alapot biztosít a jelenleg zajló biodiverzitás-csökkenés lehetséges kimenetelének felderítésére. A Lau/Kozlowskii esemény továbbá azért is különleges, mivel hatására hatalmas mennyiségű szerves anyag temetődött el az óceánok alján – melynek következtében a Föld szénkörforgása is felborult. Azonban a kihalás és a körforgás felbomlása közötti több mint százezer év történései nem voltak világosak a tudósok számára.

Hogy kiderítsék, mi a kapcsolat a két esemény között és mi váltotta ki a tömeges kihalást, a kutatók úttörő kutatási stratégiát alkalmaztak.

Lett és svédországi ásatási területeken gyűjtött mintákon a csapat több csúcsmodern geokémiai vizsgálati módszert is bevetett – mint a talliumizotópok arányának, a magnézium-koncentráció és a kénizotópok mérését. Így rekonstruálhatták az az óceánok oxigénszintjének csökkenését  a kihalási eseménnyel és az azt követő globális változásokkal összefüggésben ábrázoló idővonalat.

Ezekkel a több, egymástól független méréssel kapott  eredményekkel igazolták a kutatók feltevésüket, miszerint a kihalást az óceánok oxigénszintjének csökkenése válthatta ki. A kutatók szerint az oxigénszint csökkenése először A mélytengeri élőlények számára okozott problémákat, majd ezután kezdett a  felszíni rétegekben élő organizmusokra is hatást gyakorolni.

A kutatás az oxigénszint csökkenésének ténye mellett arra is választ ad, hogy ezt a csökkenést legalábbis részben a szulfidok koncentrációjának emelkedése idézhette elő – ami több élőlény számára már önmagában is ellehetetlenítette az életet.

Arra már eddig is több jel utalt, hogy az óceánokban most zajló oxigénszint-csökkenés káros következményekkel jár majd, a mostani tanulmány azonban tovább kongatja a vészharangot – arra figyelmeztet, hogy mindez egy újabb tömeges kihalás kezdeti tünete lehet.

Forrás: pubs.geoscienceworld.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom