Kategóriák Történelem

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt – a szilur földtörténeti időszakban – egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23 százalékával végzett. Ezzel ez a kihalás a Föld történetének 10 legpusztítóbb eseményeinek egyike.

Ennek ellenére viszont a kutatók az évek során nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy valóban mi válthatta  aki az eseményt. Most a Florida Állami Egyetem kutatása bebizonyította, hogy az esemény mögött a már jól ismert gyilkos – az óceánok oxigénkoncentrációjának gyors és széleskörű csökkenése – áll.

A tanulmány ezzel megoldást kínál a rejtélyre és arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg megfigyelt trendek  folytatódása és felgyorsulása  milyen katasztrofális következményekkel járhat.

A Lau/Kozlowskii kihalás néven elhíresült esemény azért tűnik ki a többi tömeges kihalás közül, mivel nem egyedi, kataklizmikus kiváltó okokra – például vulkánkitörés vagy meteorbecsapódás – vezethető vissza.

A kutatók szerint ezzel az esemény vizsgálata jó kiindulási alapot biztosít a jelenleg zajló biodiverzitás-csökkenés lehetséges kimenetelének felderítésére. A Lau/Kozlowskii esemény továbbá azért is különleges, mivel hatására hatalmas mennyiségű szerves anyag temetődött el az óceánok alján – melynek következtében a Föld szénkörforgása is felborult. Azonban a kihalás és a körforgás felbomlása közötti több mint százezer év történései nem voltak világosak a tudósok számára.

Hogy kiderítsék, mi a kapcsolat a két esemény között és mi váltotta ki a tömeges kihalást, a kutatók úttörő kutatási stratégiát alkalmaztak.

Lett és svédországi ásatási területeken gyűjtött mintákon a csapat több csúcsmodern geokémiai vizsgálati módszert is bevetett – mint a talliumizotópok arányának, a magnézium-koncentráció és a kénizotópok mérését. Így rekonstruálhatták az az óceánok oxigénszintjének csökkenését  a kihalási eseménnyel és az azt követő globális változásokkal összefüggésben ábrázoló idővonalat.

Ezekkel a több, egymástól független méréssel kapott  eredményekkel igazolták a kutatók feltevésüket, miszerint a kihalást az óceánok oxigénszintjének csökkenése válthatta ki. A kutatók szerint az oxigénszint csökkenése először A mélytengeri élőlények számára okozott problémákat, majd ezután kezdett a  felszíni rétegekben élő organizmusokra is hatást gyakorolni.

A kutatás az oxigénszint csökkenésének ténye mellett arra is választ ad, hogy ezt a csökkenést legalábbis részben a szulfidok koncentrációjának emelkedése idézhette elő – ami több élőlény számára már önmagában is ellehetetlenítette az életet.

Arra már eddig is több jel utalt, hogy az óceánokban most zajló oxigénszint-csökkenés káros következményekkel jár majd, a mostani tanulmány azonban tovább kongatja a vészharangot – arra figyelmeztet, hogy mindez egy újabb tömeges kihalás kezdeti tünete lehet.

Forrás: pubs.geoscienceworld.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom