Kategóriák Történelem

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt – a szilur földtörténeti időszakban – egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23 százalékával végzett. Ezzel ez a kihalás a Föld történetének 10 legpusztítóbb eseményeinek egyike.

Ennek ellenére viszont a kutatók az évek során nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy valóban mi válthatta  aki az eseményt. Most a Florida Állami Egyetem kutatása bebizonyította, hogy az esemény mögött a már jól ismert gyilkos – az óceánok oxigénkoncentrációjának gyors és széleskörű csökkenése – áll.

A tanulmány ezzel megoldást kínál a rejtélyre és arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg megfigyelt trendek  folytatódása és felgyorsulása  milyen katasztrofális következményekkel járhat.

A Lau/Kozlowskii kihalás néven elhíresült esemény azért tűnik ki a többi tömeges kihalás közül, mivel nem egyedi, kataklizmikus kiváltó okokra – például vulkánkitörés vagy meteorbecsapódás – vezethető vissza.

A kutatók szerint ezzel az esemény vizsgálata jó kiindulási alapot biztosít a jelenleg zajló biodiverzitás-csökkenés lehetséges kimenetelének felderítésére. A Lau/Kozlowskii esemény továbbá azért is különleges, mivel hatására hatalmas mennyiségű szerves anyag temetődött el az óceánok alján – melynek következtében a Föld szénkörforgása is felborult. Azonban a kihalás és a körforgás felbomlása közötti több mint százezer év történései nem voltak világosak a tudósok számára.

Hogy kiderítsék, mi a kapcsolat a két esemény között és mi váltotta ki a tömeges kihalást, a kutatók úttörő kutatási stratégiát alkalmaztak.

Lett és svédországi ásatási területeken gyűjtött mintákon a csapat több csúcsmodern geokémiai vizsgálati módszert is bevetett – mint a talliumizotópok arányának, a magnézium-koncentráció és a kénizotópok mérését. Így rekonstruálhatták az az óceánok oxigénszintjének csökkenését  a kihalási eseménnyel és az azt követő globális változásokkal összefüggésben ábrázoló idővonalat.

Ezekkel a több, egymástól független méréssel kapott  eredményekkel igazolták a kutatók feltevésüket, miszerint a kihalást az óceánok oxigénszintjének csökkenése válthatta ki. A kutatók szerint az oxigénszint csökkenése először A mélytengeri élőlények számára okozott problémákat, majd ezután kezdett a  felszíni rétegekben élő organizmusokra is hatást gyakorolni.

A kutatás az oxigénszint csökkenésének ténye mellett arra is választ ad, hogy ezt a csökkenést legalábbis részben a szulfidok koncentrációjának emelkedése idézhette elő – ami több élőlény számára már önmagában is ellehetetlenítette az életet.

Arra már eddig is több jel utalt, hogy az óceánokban most zajló oxigénszint-csökkenés káros következményekkel jár majd, a mostani tanulmány azonban tovább kongatja a vészharangot – arra figyelmeztet, hogy mindez egy újabb tömeges kihalás kezdeti tünete lehet.

Forrás: pubs.geoscienceworld.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.