Kategóriák Történelem

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt – a szilur földtörténeti időszakban – egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23 százalékával végzett. Ezzel ez a kihalás a Föld történetének 10 legpusztítóbb eseményeinek egyike.

Ennek ellenére viszont a kutatók az évek során nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy valóban mi válthatta  aki az eseményt. Most a Florida Állami Egyetem kutatása bebizonyította, hogy az esemény mögött a már jól ismert gyilkos – az óceánok oxigénkoncentrációjának gyors és széleskörű csökkenése – áll.

A tanulmány ezzel megoldást kínál a rejtélyre és arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg megfigyelt trendek  folytatódása és felgyorsulása  milyen katasztrofális következményekkel járhat.

A Lau/Kozlowskii kihalás néven elhíresült esemény azért tűnik ki a többi tömeges kihalás közül, mivel nem egyedi, kataklizmikus kiváltó okokra – például vulkánkitörés vagy meteorbecsapódás – vezethető vissza.

A kutatók szerint ezzel az esemény vizsgálata jó kiindulási alapot biztosít a jelenleg zajló biodiverzitás-csökkenés lehetséges kimenetelének felderítésére. A Lau/Kozlowskii esemény továbbá azért is különleges, mivel hatására hatalmas mennyiségű szerves anyag temetődött el az óceánok alján – melynek következtében a Föld szénkörforgása is felborult. Azonban a kihalás és a körforgás felbomlása közötti több mint százezer év történései nem voltak világosak a tudósok számára.

Hogy kiderítsék, mi a kapcsolat a két esemény között és mi váltotta ki a tömeges kihalást, a kutatók úttörő kutatási stratégiát alkalmaztak.

Lett és svédországi ásatási területeken gyűjtött mintákon a csapat több csúcsmodern geokémiai vizsgálati módszert is bevetett – mint a talliumizotópok arányának, a magnézium-koncentráció és a kénizotópok mérését. Így rekonstruálhatták az az óceánok oxigénszintjének csökkenését  a kihalási eseménnyel és az azt követő globális változásokkal összefüggésben ábrázoló idővonalat.

Ezekkel a több, egymástól független méréssel kapott  eredményekkel igazolták a kutatók feltevésüket, miszerint a kihalást az óceánok oxigénszintjének csökkenése válthatta ki. A kutatók szerint az oxigénszint csökkenése először A mélytengeri élőlények számára okozott problémákat, majd ezután kezdett a  felszíni rétegekben élő organizmusokra is hatást gyakorolni.

A kutatás az oxigénszint csökkenésének ténye mellett arra is választ ad, hogy ezt a csökkenést legalábbis részben a szulfidok koncentrációjának emelkedése idézhette elő – ami több élőlény számára már önmagában is ellehetetlenítette az életet.

Arra már eddig is több jel utalt, hogy az óceánokban most zajló oxigénszint-csökkenés káros következményekkel jár majd, a mostani tanulmány azonban tovább kongatja a vészharangot – arra figyelmeztet, hogy mindez egy újabb tömeges kihalás kezdeti tünete lehet.

Forrás: pubs.geoscienceworld.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom