Az ősz haj kapcsolatban lehet a szívproblémákkal

Egy új tanulmány szerint az ősz haj, a férfiak esetében összefüggésben lehet a szívvel kapcsolatos problémákkal.

“Az öregedéssel elkerülhetetlenül együtt jár a szívinfarktusok kockázatának emelkedése, amit más bőrelváltozások is jelezhetnek,” mondta Irini Samuel, a Kairó Egyetem kardiológusa és a kutatás vezetője. “Még sok kutatásra van szükség, hogy megtudjuk mi jelzi leginkább a betegségek kialakulásának kockázatát,”

Az érelzáródáshoz és a haj megőszüléséhez ugyanazok a mechanizmusok vezethetnek, mint amilyen a DNS-javítás hibái, az oxidatív stressz, gyulladások, hormonális változások és a sejtek öregedése. Az új kutatás azt igyekszik kideríteni, hogy milyen arányban fordul elő a koszorúér-betegségben szenvedők körében az ősz haj, és hogy ez független előjele lehet e a betegségnek.

A tanulmányban 545 felnőtt férfi vett részt, akik feltételezetten koszorúér-betegségben szenvednek. A betegség tényleges jelenlétét CT angiográfiával igazolták a kutatók. A pácienseket ezután csoportokba osztották aszerint, hogy tényleg rendelkeztek e a betegséggel és hogy két független szemlélő szerint mennyire volt ősz a hajuk, – amit 1-től 5-ig határoltak be, ahol 1 a teljesen eredeti színű; 5 a teljesen ősz. A kutatók egyéb, a megbetegedés kockázatát növelő tevékenységről is kikérdezték a résztvevőket, mint például a dohányzás és a cukorbetegség.

A vizsgálat során arra jutottak, hogy az őszebb haj (3 vagy magasabb) kapcsolatban volt a koszorúér-betegség kockázatával, függetlenül az életkortól és a többi veszélyfaktortól – melyek ettől függetlenül tovább növelték a kockázatot.

“Az érszűkület és a őszüléshez hasonló biológiai okok vezetnek és mindkettőnek az esélye emelkedik a korral,” mondta Samuel. “A felfedezésünk alapján a tényleges életkorral szemben, az őszülés jobban jelezheti a biológiai kort és ezzel figyelmeztethet az érrendszeri betegségek kockázatára. Viszont további kutatásra van szükség bőrgyógyászok bevonásával, hogy többet tudjunk meg az őszülés genetikai és esetlegesen megelőzhető környezeti kiváltó okairól.”

A kutatók a továbbiakban több résztvevő, köztük nők bevonásával is igyekszenek bizonyítani, hogy az őszülés valóban kapcsolatban lehet az érrendszeri problémákkal, függetlenül a többi veszélyfaktortól.

Forrás: spo.escardio.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.