A szélsőségesen meleg időjárás rontja az emberek kognitív képességeit

A Harvard Egyetem új kutatása szerint a nem légkondicionált kollégiumban lakó diákok a hőhullámok alatt lényegesen rosszabbul teljesítettek egy sornyi kognitív felmérésen, szemben a légkondicionált kollégiumban lakó társaikkal.

Ez az első olyan tanulmány, ami felhívja a figyelmet arra, hogy az egyébként teljesen egészséges fiatalok gondolkodására hatással van a belterek magas hőmérséklete.

“A hőmérséklet egészségre gyakorolt hatásainak kutatása általában a veszélyben lévő népességre fókuszál, mint az idősek, ezzel azt a látszatot keltve, hogy a hőhullámok nem veszélyeztetik az általános lakosságot,” mondta Jose Guillermo Cedeño-Laurent, a tanulmány vezető szerzője. “Hogy megoldjuk ezt a hiányosságot, mi egészséges diákokat vizsgáltunk a kollégiumaikban egy bostoni hőhullám során. Kritikus fontosságú, hogy megismerjük milyen veszélyekkel kell szembenézni a különböző lakosságoknak, mivel a legtöbb, Bostonhoz hasonló nagyvárosokban a klímaváltozás miatt egyre több hőhullámot jeleznek előre.”

A szélsőségesen magas hőmérsékletnek súlyos egészségügyi következményei lehetnek és jelenleg ez a vezető elhalálozási meteorológiai ok Amerikában és az átlaghőmérséklet emelkedése miatt folyamatosan nő a probléma is. Amíg a magas hőmérséklet egészségre gyakorolt hatásai jól ismertek, addig ezeket főleg az idősebb vagy fiatalabb embereknél tesztelték és általában a kinti hőmérsékleteket veszik figyelembe – nem pedig az otthonok hőmérsékletét. A benti hőmérséklet hatásainak vizsgálata azért is kiemelten fontos, mivel az emberek egyre több időt töltenek épületeken belül – az USA-ban az idejük 90%-át töltik bent az emberek.

A kutatásban a tudósok 44 tizenéves és a húszas évei elején járó kollégiumban lakó diákot követtek nyomon. A diákok közül 24-en egy 1990-es építésű központi hűtőrendszerrel ellátott épületben, amíg a maradék 20 diák egy 1930-as és egy 1950-es építésű hűtéssel nem felszerelt épületben laktak. A kutatók a diákok szobáit egy a hőmérséklet, széndioxid szint, páratartalom és a zajszint mérésére alkalmas berendezéssel látták el, amíg a diákok fizikai aktivitását és az alvási mintáit egy általuk viselt eszközzel rögzítették.

A vizsgálati időszak 2016 nyarának 12 egymást követő napján volt. Az első öt napot az évszaktól elvárható időjárás jellemezte, amíg az ezt követő öt napban egy hőhullám sújtotta a várost, amit egy két napos lehűlés követett. A diákoknak ébredés után minden nap két kognitív tesztet is el kellet végezniük. Az első tesztnél a diákoknak a feltűnő szavak színét kellet azonosítaniuk, amíg a második tesztnél alapvető számtani feladatokat kellet megoldaniuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hőhullám alatt a nem megfelelően hűtött épületekben lakó diákok rosszabbul teljesítettek öt különböző kognitív mérőszám tekintetében, mint a légkondicionált kollégiumban lakó társaik. A hűtetlen épületek diákjainál 13,4%-al nőtt a reakcióidő és az összeadásos/kivonásos teszteken is 13,3%-al rosszabbul teljesítettek, mint a társaik.

Érdekes módon a legnagyobb különbség a két csoport között, a hőhullámot követő lehűlés alatt volt – amikor a nem megfelelően hűtött kollégiumok hőmérséklete továbbra is megragadt a hőhullám szintjén, amíg a kinti hőmérséklet lényegesen lecsökkent.

“A benti hőmérséklet gyakran tovább emelkedik, amíg a kinti hőmérséklet már csökkenésnek indult, ezzel azt a hamis látszatot keltve, hogy a veszély elhárult, amíg valójában a ‘benti hőhullám’ tovább folytatódik,” mondta Joseph Allen, a tanulmány egyik rangidős szerzője.“A világ azon területein, ahol az időjárás túlnyomó részben hideg, az épületeket a hő megőrzésére tervezik. Ezeknél az épületeknél problémát jelent a változó időjárás által okozott melegebb nyári napok során a meleg leadás, ami benti hőhullámokhoz vezet. “

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.