Az új, 51 kvantum bites szimulátor

Egy amerikai csapat létrehozott egy 51 kvantum bites szimulátort – ez eddigi legnagyobbat a maga nemében. A sikert Mikhail Lukin  (Harvard Egyetem) jelentette be a Moszkvában tartott Nemzetközi Kvantumtechnológiai Konferencián.

A kvantum szimulátorokat molekulák viselkedésének lemodellezésére használják, melyeknek fontos szerepe lehet abban, hogy meghatározzák egy gyógyszer milyen hatással lesz az emberi testre.

“Ezek még nem teljes értékű kvantum számítógépek,” mondta Simon Devitt, a Macquarie Egyetemről.

A kutatók által létrehozott rendszernek annyi volt a célja, hogy mindössze egy egyenletet megoldjon, ami bizonyos atomok közötti interakciót hivatott leírni, ha bármilyen más egyenletet szeretnénk megoldani, a rendszert ismét a semmiből kellene újra felépíteni.

“A kvantum számítógépek, elméletileg képesek bármilyen bevitt egyenletet megoldani. De a megépítésük sokkal nagyobb kihívás,” mondta Devitt.

A szimulátor még nagy hibaaránnyal dolgozik, de mivel csak egy matematikai modell szimulálására használták ezért így is hasznos információkat adott a számítások többszöri megismétlésével. A teljes kvantumszámítógépeknél egy alacsonyabb hibaarányt kell majd elérni különben az eredmények valódiságának folyamatos vizsgálata és megkérdőjelezése rengeteg időbe tellene a rendszernek.

A mai legfejletteb kvantum rendszerek – mint a 49 kvantum bites számítógép, melyen a Google dolgozik – a szupravezetőket használják információtárolásra, nagyon alacsony hőmérsékletű elektronokkal.

Lukin munkája egy más megközelítést használt. A rendszer összes kvantum bitjét egy-egy rubídium atom alkotta, melyeket lézerekkel ejtettek csapdába és a programozásukhoz is a lézerek ingadozását használták.

Annak ellenére hogy ezek a szimulátorok egyszerűbbek mint a kvantum számítógépek, a rendkívül magas áruk milyat a tudósok szerint valószínűtlen, hogy fizikai intézeteken kívül máshol is hasznukat vennék.

Amíg ez a kísérlet megmutatta, hogy lehetséges nagyméretű kvantum rendszereket alkotni, még továbbra is messze állunk a teljesen univerzális, kvantum számítógépek elkészítésétől.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..