Kategóriák Tech

Az új génmódosító technikával létrehozott mag nélküli paradicsomnak már nincs szüksége méhekre

Egy technika segítségével sokkal több gyümölcsöt is magmentessé tehetnek, aminek nagy előnye hogy a gazdáknak nem kell az egyre fogyatkozó méhpopulációra támaszkodniuk. Az viszont, hogy ezek a módosított termények felkerülhetnek e a szupermarketek polcaira erősen függhet a törvényhozatal álláspontjától a génmódosításban.

Már ma is rengeteg mag nélküli termény érhető el, egészen a banántól az uborkán át egészen a szőlőig, de ezeknek legtöbbje a vak szerencsének köszönhető és nem pedig gondos tervezésnek. A mag nélküli banán például két alfaj véletlen keresztezéséből jött létre, míg több más gyümölcsöt a véletlenszerű mutációk tettek mag nélkülivé. Már paradicsomból is létezik magmentes változat, de a nemesítőknek több évre volt szükség mire sikeresen mag nélkülivé tettek egy fajtát.

Most Keishi Osakabe, a Tokushima Egyetemről, munkatársaival a CRISPR génmódosító technikát vetette be, hogy szándékosan létrehozzák a mutációt, ami miatt elveszítik a magjaikat a paradicsomok. A mutáció következtében a növényben magasabb a auxin hormon szintje, ami stimulálja a paradicsomok növekedését még akkor is, ha a magok nem alakultak még ki.

A CRISPR technika pontosságának köszönhetően a tudósok nem okoztak egyéb nem várt mutációkat a növények más részein. Az egyetlen szembetűnő különbség a mutáns növények és az eredetiek között, az hogy a mutánsok levelei sokkal egyszerűbbekké váltak. Ez azért következett be mivel az auxinnak a levelek kialakulásában is szerepe van.

“Eddig még nem kóstoltuk meg őket, de elméletileg az ízük ugyanolyan mint az eredetinek,” mondta Osakabe.

Megszabadítva a magoktól

Már korábban is voltak próbálkozások mag nélküli paradicsomok létrehozására, de a korábbi génmódosítási technikák sokkal pontatlanabbak és időigényesebbek voltak a mai CRISPR-nél.

Néhány “mag nélküli” gyümölcs valójában csak rendkívül apró magokkal rendelkezik, és emiatt továbbra is függ a beporzástól. Azonban a ténylegesen mag nélküli – vagy partenokarp -gyümölcsöknek egyáltalán nincs szükségük beporzásra.

“Így az elterjedésük növelheti az élelmiszer biztonságunkat azzal, hogy kevésbé leszünk kiszolgáltatva az egyre fogyatkozó méh populációnak” mondta Saul Cunningham, az Ausztrál Nemzeti Egyetemről.

A hátrány a gazdáknak, hogy a mag-nélküli növényeket dugványozással lehet csak szaporítani, ami munkaigényesebb folyamat, mint a magról nevelés.

A mag nélküli paradicsom változat tökéletes lehet szószok és krémek készítésére.

“A CRISPER segítségével más terményeket is módosíthatunk, amikhez nem elengedhetetlen a beporzás, és akár más hasznos mutációkat is okozhatunk, mint amilyen a környezeti hatások tűrése,” mondta Osakabe.

Az hogy ezek a mag nélküli variánsok végül a boltokba kerülnek e, erősen azon múlik hogy ugyanazoknak a kritériumoknak mint a korábbi nem pontos génmódosító technikákkal létrejötteknek. Ez lényegesen megemelné a költségeket, és sokan úgy gondolják hogy mivel a technika a természetben előforduló mutációkon alapul, ezért nem is lenne értelme, ezeknek a szigorú szabályok betartásának.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.