Az új HIV védőoltás biztonságos, a majmoknál és az embereknél is immunválaszt vált ki

Egy új kutatás megmutatta, hogy egy kísérleti HIV-1 védőoltást jól tolerálják az emberek és az egészséges felnőtteknél és a rhesusmajomoknál is összehasonlítható robusztus immunválaszt vált ki a HIV-el szemben. Ezen felül a vakcina a majmoknál a HIV-hez hasonló vírusok ellen is védelmet nyújt.

A klinikai vizsgálat 1/2a szakaszát fejezték most be, amiben 400 egészséges felnőtt vett részt. A következő 2b szakaszt Dél-Afrikában fogják végrehajtani, ahol 2600 súlyos HIV veszélyben lévő nő vesz majd részt benne. A mostani csak az egyike annak az öt HIV-1 védőoltás változatnak, melyek fejlesztése az elmúlt 35 évben egyre közelebb került a valódi használathoz.

A korábban vizsgált HIV-1-es védőoltás jelöltek általában csak a vírus egy bizonyos válfajára fókuszáltak, amíg a most vizsgált vakcina az elvárások szerint egy széles körű ellenállást ad a HIV különböző fajtáival szemben.

Az eredmények egy fontos mérföldkövet jelentenek. Ez a tanulmány megmutatja, hogy a mozaik Ad26 prime, Ad26 plus gp140 feljavítja a HIV védőoltás által kiváltott immunválaszt az embereknél és a majmoknál, mindezt összeegyeztethető mértékben a kinetikával, fenotípussal és tartóssággal, amíg a majmoknál 67%-os védelmet nyújt a vírusok által jelentett kihívással szemben,” mondta Dan Barouch, a kutatás vezetője és Harvard Orvosi Egyetem professzora.

“Ezeket az eredményeket óvatosan kell értelmeznünk. A HIV elleni védőoltás fejlesztésének kihívásai példátlanok és a HIV specifikus immunválasz kiváltásának képessége nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vakcina teljesen megvédi az embereket a HIV fertőzéstől.”

A kutatók reményei szerint erre a kérdésre a vizsgálat következő szakasza ad majd választ.

Világszerte 37 millió ember él HIV/AIDS fertőzöttként és a becslések szerint évente 1,8 millió új esetet rögzítenek. Emiatt nem meglepő, hogy egy hatásos és tartós védőoltás kifejlesztése rendkívüli jelentőséggel bír a HIV járvány megállításában.

A HIV járvány 35 éve alatt eddig négy lehetséges védőoltást teszteltek emberek, viszont csak az egyikük bizonyult viszonylag sikeresnek. Ez a vakcina egy tájföldi kísérletsorozat során megmutatta, hogy 31%-al csökkenti a fertőzés kockázatát, azonban ez túl kevés volt ahhoz, hogy a tesztelését tovább folytassák és így a szer a valódi használatig el sem jutott.

A HIV védőoltások fejlesztésének komoly akadálya, hogy a klinikai vizsgálatok és az azokat megelőző tanulmányok eredményei nehezen összevethetőek. Hogy megoldják ezt a problémát a legújabb vizsgálatnál a kutatók összevetették a vezető HIV-1 vakcina klinikai és azt megelőző kutatási eredményeit, hogy azok segítségével egy hatásosabb védőoltást dolgozzanak ki, amit ezután klinikai vizsgálatokon is tudnak tesztelni.

A kísérletben összesen 393 egészséges nem HIV fertőzött 18 és 50 év közötti felnőtt vett részt, akik Kelet- és Dél-Afrikából, Tájföldről, vagy az USA-ból származtak. A résztvevőknek véletlenszerűen adtak a vizsgált 7 lehetséges védőoltás egyikéből vagy placebóból és a 48 hetes vizsgálati időszakba az oltásokat még háromszor megismételték.

A vizsgálat elején a résztevevők két Ad26.Mos.HIV védőoltást kaptak, majd még egyszer 12 héttel később. Ez a védőoltás különböző HIV antigéneket tartalmaz, amit több HIV fajtából hoztak létre, ezeket az antigéneket pedig egy Ad26 nem replikáló vírussal juttatják célba. A résztvevők ezt követően a 24. és a 48. héten két további védőoltást kaptak, melyek összetételében és adagolásában már jelentősebb különbségek voltak

Az eredmények azt mutatták, hogy a védőoltások minden esetben sikeresen váltottak ki a HIV-vel szembeni immunválaszt és az oltásokat általánosan jól viselték a résztvevők – mindössze 5 önkéntesnél jelentkezett komolyabb mellékhatás; hasi fájdalom, hasmenés, szédülés és hátfájás. A védőoltásoknak nem volt semmilyen maradandó mellékhatása és a kísérlet során senki nem veszítette életét.

A kutatók ezen felül a vizsgálattal párhuzamosan egy másik kísérletet is végrehajtottak, amiben a védőoltások védőhatását vizsgáltak. Ebben a kutatásban 72 rhesusmajomot oltottak be, melyeket ezután többször kapcsolatba hozták a SHIV – a HIV vírus majmokat fertőző változata – vírussal.

Az embereken végrehajtott vizsgálatoknál leghatékonyabbnak ítélt védőoltások a majmoknál is a legjobb eredményt érték el, az állatok két harmadát teljesen immunissá tették a vírussal szemben.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a majmokon végrehajtott kísérletek pozitív eredményeit nem lehet egyértelműen az emberekre is átváltani, ehhez még a klinikai vizsgálatok következő fázisaira lesz szükség. Azonban az eddigi eredmények szerint az új védőoltás az eddigi leghatékonyabb védőoltás lehet.

Forrás: thelancet.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.