Az urán a jövőben átveheti a műanyagok helyét

A Manchester Egyetem kutatói felfedezték, hogy az urán képes olyan reakciókra, amire korábban senki nem gondolt, és ezek a reakciók átformálhatják a vegyületek, polimerek és a műanyagok és gyógyszerek előállításának iparát.

A tanulmányukban a kutatók leírják, hogy az urán képes olyan reakciókra, amikről eddig úgy gondolták, hogy csak a ródiumhoz és palládiumhoz hasonló átmeneti fémek képesek és mivel az urán reaktivitása a lantanidák és az átmeneti fémek között van, ezért elképzelhető, hogy mindkét oldal előnyeit egyesítve új utakat nyitnak meg a vegyületek és anyagok gyártásában.

A felfedezés lehetővé teheti az iparágak számára, hogy olyan anyagokat fejlesszenek ki, aminek a gyártása eddig a mai módszerekkel lehetetlen lett volna.

És ezen felül az urán, annak ellenére, hogy a nukleáris fegyverekhez és a erőművekhez használják, egy ritkán tanulmányozott elem, ami miatt a tudósok úgy gondolják, hogy a felfedezés újabb eddig nem ismert tulajdonságokat sejtet a jövőben.

“Ez a felfedezés monumentális fejlesztésekhez vezethet, amik teljesen megváltoztathatják az életünket,” mondta Steve Liddle, a tanulmány szerzője és az egyetem szervetlen kémia professzora. “Az ehhez hasonló fejlesztési munkánk kikövezik az utat az új gyógyszerek és a ténylegesen biológiailag lebomló kemény műanyagok előtt. Ez a felfedezés hasonló a folyadékkristályok felfedezéséhez, ami 20 évvel azelőtt történt, hogy valaki felállt és rájött volna hogy azokat a modern számítógépes kijelzőknél és tévéknél is fel lehetne használni.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. És urán magú lőszereket is csinálnak belőle, nem is keveset. Rendkívüli szilárdságú, nagy átütő ereje van

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.