Az űrkertész, Shane Kimbrough első betakarítása

Shane Kimbrough, a NASA asztronautája délutáni csemege gyanánt vág pár Vörös álom (Red Romaine) saláta levelet. A salátát, amit ő nevelt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, egy „vágj és gyere máskor is” nevű betakarítási technikával szüreteli.

Shane Kimbrough

Kimbrough indítványozta a legújabb zöldség kísérletet még október 25.-én, és először az űrállomás történelmében, mind a 6 saláta folyamatos növekedést mutatott. Kimbrough részmunkaidőben felvette a föld-körüli kertész feladatát. Eleinte még szüksége volt a Kennedy Űrközpont kertészeinek a segítségére, de mára már gyakorlatilag önállóan tud növényeket termeszteni az űrben.

Az első heteik alatt a kis palánták túl sok vizet kaptak” mondta a Zöldség projekt menedzsere, Nicole Dufour. „Ez egy kicsit az ütemtervünk mögé vettette a növekedésüket, de szépen helyre tudtak jönni miután utasítottuk Kimbrough-t hogy egy ventilátorral szárítsa meg a talajukat.

A „vágj és gyere máskor is” egy ismételhető szüretelési technika, aminél csak bizonyos levelek lehet leszedni egy kis friss saláta vagy tudományos minta gyanánt. A maradék leveleket és a növény közepét békén hagyják, hogy növekedjen, és új leveleket hozzon. Ezt a folyamatot körülbelül 10 naponként meg lehet ismételni. A cél az, hogy megnöveljék a föld-körüli terméshozamot, és hogy lehetőséget biztosítsanak arra, hogy az asztronauták friss és tápláló ételhez jussanak.

Nagyon izgalmas, hogy végre az űrben is kipróbálhattuk, ezt a földön már tesztelt technikát.” mondta Dufour. „A folyamatos szüreteléssel a legénység is több ételhez jut és tudósok is jól járnak a félrerakott mintákkal. Kíváncsian várjuk, hogy hogy ízlett Shane-nak az első szüret!

A mostani szüretet még csak a legénység élvezheti, és az eddigi tervek alapján 4 szüret lesz, ami közül az utolsót az újév első napjára ütemezték. Ezeknél a szüreteknél már tudományos mintákat is fognak gyűjteni.

Ez a kísérlet azért is fontos, mert demonstrálja, hogy a NASA hogyan kezeli a különböző tudományágak közötti együttműködést – ami ebben az esetben az Űrbiológia, hogy növényeket termesszenek az űrben, és az Emberkutatás, hogy megőrizzék az asztronauták egészségét – ezzel elérhetővé téve az űr felfedezését nagyobb távlatokban. A kutatást a NASA Élet az űrben és Fizikai Tudomány Kutató és Alkalmazó részlege finanszírozza és hozza egy fedél alá.

Forrás: www.nasa.gov

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.