Kategóriák Egészség

Az USA-ban akár 100 ezer rákos esetet is eredményezhet a szennyezett csapvíz

Egy új tanulmány szerint az amerikai csapvízben található 22 rákkeltő anyag akár több mint 100 ezer rákos megbetegedést is okozhat. A kutatás során a tudósok 48 363 közösség vízrendszerének egészségre gyakorolt káros hatásait összegezték – kiemelten a rákos megbetegedésekkel.

A csapat kiemelte, hogy az eredmények kizárólag az államok által fenntartott vízhálózatokra vonatkoznak és a magán kézben lévő kutak és más víznyerőhelyek minőségéről nem árulnak el semmit.

A vízben rengeteg szennyezőanyag fordul elő, aminek hatásait a hivatali szervek jelenleg egyenként vizsgálják. Azonban a valóságban az emberek csak a legritkább esetekben találkoznak egy szennyezőanyaggal, így a szakértők szerint kiemelt jelentőségű a vegyületeke együttes hatásainak a vizsgálat is.

Ezt a megközelítést a légszennyezés terén már hosszú ideje alkalmazzák, viszont a mostani az első olyan tanulmány, ami ezt a vízszennyezésre is kiterjeszti. A kutatást Kalifornia állam különböző részein gyűjtött adatokon végezték és a modelljük kiemelten a rák kockázatának alakulását próbálja meghatározni.

Nem meglepő módon a fő kockázati tényező az arzén, ami mellet további jelentős hatása van a különböző fertőtlenítésre használt vegyszerek bomlástermékeinek és a sugárzó elemeknek – mint az urán és a rádium. Az eredmények szerint a legproblémásabb vízhálózatok szinte minden esetben kisebb közösségek ellátásáért felelősek és a vizet a talajvíz kinyerésével szerzik.

A csapat szerint a kockázatok csökkentéséhez az infrastruktúra javítására és a víz források megőrzésére szánt erőforrások emelésére lenne szükség.

Amíg ezek a kisebb rendszerek voltak a leginkább szennyezettek, addig a nagyvárosokat ellátó társaik járultak hozzá leginkább a rák kockázatának emelkedéséhez, pusztán azért mert ezek hatalmas embertömegeket látnak el.

A csapat kiemelte, hogy a vizsgált hálózatok jelentős többsége megfelelt a törvényben előírt követelményeknek és biztonsági határértékeknek. Azonban a kutatás eredményéből látszik, hogy ennek ellenére a szennyezőanyagoknak még így is hatása van az emberek egészségére.

A kutatók szerint a legnagyobb prioritást a vízforrások védelmére lenne érdemes fordítani, mivel ezzel egyrészt megelőzik a szennyezőanyagok ivóvízbe kerülését, másrészről nincs szükség olyan mértékű vegyszeres tisztításra, ami szintén veszélyes anyagokat juttatna a vízbe.

A szennyezőanyagok miatt aggódó fogyasztók számára a kutatók vízszűrők használatát javasolják, viszont ezeknél a megfelelő választáshoz fontos ismerni a vízben potenciálisan jelenlévő szennyező anyagok fajtáját.

Forrás: heliyon.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom