Kategóriák Egészség

Az USA-ban akár 100 ezer rákos esetet is eredményezhet a szennyezett csapvíz

Egy új tanulmány szerint az amerikai csapvízben található 22 rákkeltő anyag akár több mint 100 ezer rákos megbetegedést is okozhat. A kutatás során a tudósok 48 363 közösség vízrendszerének egészségre gyakorolt káros hatásait összegezték – kiemelten a rákos megbetegedésekkel.

A csapat kiemelte, hogy az eredmények kizárólag az államok által fenntartott vízhálózatokra vonatkoznak és a magán kézben lévő kutak és más víznyerőhelyek minőségéről nem árulnak el semmit.

A vízben rengeteg szennyezőanyag fordul elő, aminek hatásait a hivatali szervek jelenleg egyenként vizsgálják. Azonban a valóságban az emberek csak a legritkább esetekben találkoznak egy szennyezőanyaggal, így a szakértők szerint kiemelt jelentőségű a vegyületeke együttes hatásainak a vizsgálat is.

Ezt a megközelítést a légszennyezés terén már hosszú ideje alkalmazzák, viszont a mostani az első olyan tanulmány, ami ezt a vízszennyezésre is kiterjeszti. A kutatást Kalifornia állam különböző részein gyűjtött adatokon végezték és a modelljük kiemelten a rák kockázatának alakulását próbálja meghatározni.

Nem meglepő módon a fő kockázati tényező az arzén, ami mellet további jelentős hatása van a különböző fertőtlenítésre használt vegyszerek bomlástermékeinek és a sugárzó elemeknek – mint az urán és a rádium. Az eredmények szerint a legproblémásabb vízhálózatok szinte minden esetben kisebb közösségek ellátásáért felelősek és a vizet a talajvíz kinyerésével szerzik.

A csapat szerint a kockázatok csökkentéséhez az infrastruktúra javítására és a víz források megőrzésére szánt erőforrások emelésére lenne szükség.

Amíg ezek a kisebb rendszerek voltak a leginkább szennyezettek, addig a nagyvárosokat ellátó társaik járultak hozzá leginkább a rák kockázatának emelkedéséhez, pusztán azért mert ezek hatalmas embertömegeket látnak el.

A csapat kiemelte, hogy a vizsgált hálózatok jelentős többsége megfelelt a törvényben előírt követelményeknek és biztonsági határértékeknek. Azonban a kutatás eredményéből látszik, hogy ennek ellenére a szennyezőanyagoknak még így is hatása van az emberek egészségére.

A kutatók szerint a legnagyobb prioritást a vízforrások védelmére lenne érdemes fordítani, mivel ezzel egyrészt megelőzik a szennyezőanyagok ivóvízbe kerülését, másrészről nincs szükség olyan mértékű vegyszeres tisztításra, ami szintén veszélyes anyagokat juttatna a vízbe.

A szennyezőanyagok miatt aggódó fogyasztók számára a kutatók vízszűrők használatát javasolják, viszont ezeknél a megfelelő választáshoz fontos ismerni a vízben potenciálisan jelenlévő szennyező anyagok fajtáját.

Forrás: heliyon.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom