Kategóriák Egészség

Az USA-ban akár 100 ezer rákos esetet is eredményezhet a szennyezett csapvíz

Egy új tanulmány szerint az amerikai csapvízben található 22 rákkeltő anyag akár több mint 100 ezer rákos megbetegedést is okozhat. A kutatás során a tudósok 48 363 közösség vízrendszerének egészségre gyakorolt káros hatásait összegezték – kiemelten a rákos megbetegedésekkel.

A csapat kiemelte, hogy az eredmények kizárólag az államok által fenntartott vízhálózatokra vonatkoznak és a magán kézben lévő kutak és más víznyerőhelyek minőségéről nem árulnak el semmit.

A vízben rengeteg szennyezőanyag fordul elő, aminek hatásait a hivatali szervek jelenleg egyenként vizsgálják. Azonban a valóságban az emberek csak a legritkább esetekben találkoznak egy szennyezőanyaggal, így a szakértők szerint kiemelt jelentőségű a vegyületeke együttes hatásainak a vizsgálat is.

Ezt a megközelítést a légszennyezés terén már hosszú ideje alkalmazzák, viszont a mostani az első olyan tanulmány, ami ezt a vízszennyezésre is kiterjeszti. A kutatást Kalifornia állam különböző részein gyűjtött adatokon végezték és a modelljük kiemelten a rák kockázatának alakulását próbálja meghatározni.

Nem meglepő módon a fő kockázati tényező az arzén, ami mellet további jelentős hatása van a különböző fertőtlenítésre használt vegyszerek bomlástermékeinek és a sugárzó elemeknek – mint az urán és a rádium. Az eredmények szerint a legproblémásabb vízhálózatok szinte minden esetben kisebb közösségek ellátásáért felelősek és a vizet a talajvíz kinyerésével szerzik.

A csapat szerint a kockázatok csökkentéséhez az infrastruktúra javítására és a víz források megőrzésére szánt erőforrások emelésére lenne szükség.

Amíg ezek a kisebb rendszerek voltak a leginkább szennyezettek, addig a nagyvárosokat ellátó társaik járultak hozzá leginkább a rák kockázatának emelkedéséhez, pusztán azért mert ezek hatalmas embertömegeket látnak el.

A csapat kiemelte, hogy a vizsgált hálózatok jelentős többsége megfelelt a törvényben előírt követelményeknek és biztonsági határértékeknek. Azonban a kutatás eredményéből látszik, hogy ennek ellenére a szennyezőanyagoknak még így is hatása van az emberek egészségére.

A kutatók szerint a legnagyobb prioritást a vízforrások védelmére lenne érdemes fordítani, mivel ezzel egyrészt megelőzik a szennyezőanyagok ivóvízbe kerülését, másrészről nincs szükség olyan mértékű vegyszeres tisztításra, ami szintén veszélyes anyagokat juttatna a vízbe.

A szennyezőanyagok miatt aggódó fogyasztók számára a kutatók vízszűrők használatát javasolják, viszont ezeknél a megfelelő választáshoz fontos ismerni a vízben potenciálisan jelenlévő szennyező anyagok fajtáját.

Forrás: heliyon.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom