Kategóriák Egészség

Az USA-ban akár 100 ezer rákos esetet is eredményezhet a szennyezett csapvíz

Egy új tanulmány szerint az amerikai csapvízben található 22 rákkeltő anyag akár több mint 100 ezer rákos megbetegedést is okozhat. A kutatás során a tudósok 48 363 közösség vízrendszerének egészségre gyakorolt káros hatásait összegezték – kiemelten a rákos megbetegedésekkel.

A csapat kiemelte, hogy az eredmények kizárólag az államok által fenntartott vízhálózatokra vonatkoznak és a magán kézben lévő kutak és más víznyerőhelyek minőségéről nem árulnak el semmit.

A vízben rengeteg szennyezőanyag fordul elő, aminek hatásait a hivatali szervek jelenleg egyenként vizsgálják. Azonban a valóságban az emberek csak a legritkább esetekben találkoznak egy szennyezőanyaggal, így a szakértők szerint kiemelt jelentőségű a vegyületeke együttes hatásainak a vizsgálat is.

Ezt a megközelítést a légszennyezés terén már hosszú ideje alkalmazzák, viszont a mostani az első olyan tanulmány, ami ezt a vízszennyezésre is kiterjeszti. A kutatást Kalifornia állam különböző részein gyűjtött adatokon végezték és a modelljük kiemelten a rák kockázatának alakulását próbálja meghatározni.

Nem meglepő módon a fő kockázati tényező az arzén, ami mellet további jelentős hatása van a különböző fertőtlenítésre használt vegyszerek bomlástermékeinek és a sugárzó elemeknek – mint az urán és a rádium. Az eredmények szerint a legproblémásabb vízhálózatok szinte minden esetben kisebb közösségek ellátásáért felelősek és a vizet a talajvíz kinyerésével szerzik.

A csapat szerint a kockázatok csökkentéséhez az infrastruktúra javítására és a víz források megőrzésére szánt erőforrások emelésére lenne szükség.

Amíg ezek a kisebb rendszerek voltak a leginkább szennyezettek, addig a nagyvárosokat ellátó társaik járultak hozzá leginkább a rák kockázatának emelkedéséhez, pusztán azért mert ezek hatalmas embertömegeket látnak el.

A csapat kiemelte, hogy a vizsgált hálózatok jelentős többsége megfelelt a törvényben előírt követelményeknek és biztonsági határértékeknek. Azonban a kutatás eredményéből látszik, hogy ennek ellenére a szennyezőanyagoknak még így is hatása van az emberek egészségére.

A kutatók szerint a legnagyobb prioritást a vízforrások védelmére lenne érdemes fordítani, mivel ezzel egyrészt megelőzik a szennyezőanyagok ivóvízbe kerülését, másrészről nincs szükség olyan mértékű vegyszeres tisztításra, ami szintén veszélyes anyagokat juttatna a vízbe.

A szennyezőanyagok miatt aggódó fogyasztók számára a kutatók vízszűrők használatát javasolják, viszont ezeknél a megfelelő választáshoz fontos ismerni a vízben potenciálisan jelenlévő szennyező anyagok fajtáját.

Forrás: heliyon.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Célegyenesben Kína a 2020-as károsanyag kibocsátási célkitűzéseiben

A University College London kutatónak közreműködésével készített felmérés szerint jelentős mértékben csökkent 2014 és 2017 között a kínai hőerőművek károsanyag…

2019-10-11

Trópusi erdőben találtak új antibiotikumot

A Rutgers Egyetem kutatói egy nemzetközi közreműködés keretében felfedeztek egy új antibiotikumot, amit a mexikói trópusi erdők talajában élő baktériumok…

2019-10-11

24,8 százalékos hatásfokot értek el az olcsó perovszkit alapú nap celláknál

A kínai Nanjing és a kanadai Toronto Egyetemek kutatócsapatának sikerült elkészítenie egy teljes perovszkit tandem nap cellát. Az új celláról…

2019-10-11

Az első exobolygó felfedezője szerint a benépesítésük lehetetlen feladat lenne

Michel Mayor, svájci Nóbel-díjas kutató szerint az emberek soha nem fogják benépesíteni a Naprendszeren kívül eső bolygókat, mivel ahhoz túl…

2019-10-11

Új szintre lépett a lítium-szén dioxid akkumulátorok fejlesztése

A lítium-szén dioxid akkumulátorokon alapuló energiatározó rendszerek azért vívtak ki elismerést maguknak az elmúlt években, mivel elméletileg akár hétszer magasabb…

2019-10-03

2000 atom volt egyszerre két helyen az új kvantum rekordnál

A Bécs és a Basel Egyetemek közreműködésében eddig nem látott méretekben tesztelték a kvantum szuperpozíció elméletét. A kísérletben összesen több…

2019-09-26

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom