Az USA kikövezte az utat a “labor hús” előtt

Az Egyesült Államok hivatali szervei pénteken megegyeztek arról, hogy hogyan szabályozzák az állati sejt kultúrákból tenyésztett – “labor hús” – élelmiszereket.

A Mezőgazdasági Minisztérium és az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet októberi találkozóján a szervek már egy közös közleményben bejelentették, hogy dolgoznak a sejt kultúrából származó ételek szabályozásán.

Amíg a technikai részleteket még nem jelentették be pontosan addig azt már lehet tudni a sejtek begyűjtését és megkülönböztetését az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet, amíg a belőlük készülő ételek előállításának és címkézésének felügyelete a Mezőgazdasági Minisztériumhoz tartozik majd.

A nyilatkozat szerint mindkét szerv rendelkezik már a felügyelethez szükséges eszközökkel és szaktudással, amíg az elmondásuk szerint új törvények meghozására sem lesz szükség.

A sejt kultúrákból származó ételek elfogadásának kérdése még nem jött elő az USA-ban. És valójában már több startup is foglalkozik “labor hús” készítéssel. Azonban a költségek még nagyon magasak és az egyik cég sem áll készen arra, hogy kereskedelmi forgalomba helyezze a termékeit.

Például a kaliforniai Just cég – ami a tojás nélküli majonézéről híres – már bejelentette, hogy az év végére sejt kultúrából származó húst is szeretnének árulni és ebben teljes mértékig hajlandó együttműködni a hivatali szervekkel.

Továbbá a Memphis Meats és Mosa Meat holland cégek a termékeik árának csökkentésén dolgoznak, amiben az élelmiszeripar támogatását is megszerezték.

A “labor hús” támogatói az állatok szenvedésének megelőzése és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével szoktak érvelni a műhús mellett, ami a remények szerint egy fenntartható lehetőséget jelenthet a világ egyre növekvő népességének fehérjeellátásához.

A kérdés viszont az, amit a mezőgazdászok is firtatnak; nevezhető-e egy ilyen termék ‘húsnak’? A hatóságok új nyilatkozata, erre sajnos még nem adott választ.

A termék bevezetésével további kérdések is felmerülnek, például hogy mi fog történni a tehenekkel és a többi haszonálattal, miután már nem akarjuk megenni őket?

A remények szerint a szabályozás egyértelműsítése felgyorsíthatja a termékek polcra kerülését és azok tényleg elhozzák majd az étkezés új forradalmát.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.