Kategóriák Tech

Az USA kikövezte az utat a “labor hús” előtt

Az Egyesült Államok hivatali szervei pénteken megegyeztek arról, hogy hogyan szabályozzák az állati sejt kultúrákból tenyésztett – “labor hús” – élelmiszereket.

A Mezőgazdasági Minisztérium és az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet októberi találkozóján a szervek már egy közös közleményben bejelentették, hogy dolgoznak a sejt kultúrából származó ételek szabályozásán.

Amíg a technikai részleteket még nem jelentették be pontosan addig azt már lehet tudni a sejtek begyűjtését és megkülönböztetését az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet, amíg a belőlük készülő ételek előállításának és címkézésének felügyelete a Mezőgazdasági Minisztériumhoz tartozik majd.

A nyilatkozat szerint mindkét szerv rendelkezik már a felügyelethez szükséges eszközökkel és szaktudással, amíg az elmondásuk szerint új törvények meghozására sem lesz szükség.

A sejt kultúrákból származó ételek elfogadásának kérdése még nem jött elő az USA-ban. És valójában már több startup is foglalkozik “labor hús” készítéssel. Azonban a költségek még nagyon magasak és az egyik cég sem áll készen arra, hogy kereskedelmi forgalomba helyezze a termékeit.

Például a kaliforniai Just cég – ami a tojás nélküli majonézéről híres – már bejelentette, hogy az év végére sejt kultúrából származó húst is szeretnének árulni és ebben teljes mértékig hajlandó együttműködni a hivatali szervekkel.

Továbbá a Memphis Meats és Mosa Meat holland cégek a termékeik árának csökkentésén dolgoznak, amiben az élelmiszeripar támogatását is megszerezték.

A “labor hús” támogatói az állatok szenvedésének megelőzése és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével szoktak érvelni a műhús mellett, ami a remények szerint egy fenntartható lehetőséget jelenthet a világ egyre növekvő népességének fehérjeellátásához.

A kérdés viszont az, amit a mezőgazdászok is firtatnak; nevezhető-e egy ilyen termék ‘húsnak’? A hatóságok új nyilatkozata, erre sajnos még nem adott választ.

A termék bevezetésével további kérdések is felmerülnek, például hogy mi fog történni a tehenekkel és a többi haszonálattal, miután már nem akarjuk megenni őket?

A remények szerint a szabályozás egyértelműsítése felgyorsíthatja a termékek polcra kerülését és azok tényleg elhozzák majd az étkezés új forradalmát.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Egy 20 millió éves koponya meglepően összetett agynak adhatott otthont

Már hosszú ideje létezik az az elmélet, miszerint az emberszabású főemlősök agyának mérete fokozatosan, hosszú idő leforgása alatt érte el…

2019-08-29 2:19 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.