Kategóriák Tech

Az USA kikövezte az utat a “labor hús” előtt

Az Egyesült Államok hivatali szervei pénteken megegyeztek arról, hogy hogyan szabályozzák az állati sejt kultúrákból tenyésztett – “labor hús” – élelmiszereket.

A Mezőgazdasági Minisztérium és az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet októberi találkozóján a szervek már egy közös közleményben bejelentették, hogy dolgoznak a sejt kultúrából származó ételek szabályozásán.

Amíg a technikai részleteket még nem jelentették be pontosan addig azt már lehet tudni a sejtek begyűjtését és megkülönböztetését az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet, amíg a belőlük készülő ételek előállításának és címkézésének felügyelete a Mezőgazdasági Minisztériumhoz tartozik majd.

A nyilatkozat szerint mindkét szerv rendelkezik már a felügyelethez szükséges eszközökkel és szaktudással, amíg az elmondásuk szerint új törvények meghozására sem lesz szükség.

A sejt kultúrákból származó ételek elfogadásának kérdése még nem jött elő az USA-ban. És valójában már több startup is foglalkozik “labor hús” készítéssel. Azonban a költségek még nagyon magasak és az egyik cég sem áll készen arra, hogy kereskedelmi forgalomba helyezze a termékeit.

Például a kaliforniai Just cég – ami a tojás nélküli majonézéről híres – már bejelentette, hogy az év végére sejt kultúrából származó húst is szeretnének árulni és ebben teljes mértékig hajlandó együttműködni a hivatali szervekkel.

Továbbá a Memphis Meats és Mosa Meat holland cégek a termékeik árának csökkentésén dolgoznak, amiben az élelmiszeripar támogatását is megszerezték.

A “labor hús” támogatói az állatok szenvedésének megelőzése és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével szoktak érvelni a műhús mellett, ami a remények szerint egy fenntartható lehetőséget jelenthet a világ egyre növekvő népességének fehérjeellátásához.

A kérdés viszont az, amit a mezőgazdászok is firtatnak; nevezhető-e egy ilyen termék ‘húsnak’? A hatóságok új nyilatkozata, erre sajnos még nem adott választ.

A termék bevezetésével további kérdések is felmerülnek, például hogy mi fog történni a tehenekkel és a többi haszonálattal, miután már nem akarjuk megenni őket?

A remények szerint a szabályozás egyértelműsítése felgyorsíthatja a termékek polcra kerülését és azok tényleg elhozzák majd az étkezés új forradalmát.

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.