Az utolsó pinta szigeti teknős még halála után is új dolgokat árul el az öregedésről

A Magányos George, az utolsó pinta szigeti teknős, 2012-es halálával fajtája kihalt, de a tőle és más galápagosi óriásteknősöktől vett minták genetikai vizsgálata új dolgokat árulhat el a hosszú élet titkáról.

A Yale és a Oviedo Egyetemek és Galápagos Nemzeti Park kutatói felfedezték, hogy a teknősök olyan gén variánsokkal rendelkeznek, melyeknek a DNS javításában, a rák elnyomásában, illetve az immunrendszerben van szerepük és melyek a rövidebb életű emlősökben nincsenek jelen.

Még 2010-ben a Yale kutatói elkezdték teljesen feltérképezni az utolsó Chelonoidis abingdonii fajta teknős, Magányos George, genomját, hogy többet tudjanak meg a galápagosi teknősök fejlődéséről. A kapott eredményeket a spanyol Oviedo Egyetem kutatói vizsgálták meg a különböző teknős fajokat génjeit aszerint, hogy mennyi ideig élnek – és hogy ebben mely gének játszanak közre.

Korábbi kutatások már meghatározták az öregedés kilenc fő jellemzőjét, ami alapján csoportokba rendezték a teknősök több mint 500 génjét. Találtak olyan gén változatokat, amelyek hat jellemzőre is hatással voltak, ezzel új utat nyitva az öregedés tanulmányozása előtt.

A kutatók szerint az eredményeknek nagy jelentősége lehet az öregedés folyamatának megértésében és potenciálisan az öregedés során megjelenő betegségek jobb megértésében és megelőzésében is.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.