Az üveg poharakban veszélyes mennyiségű ólom és kadmium lehet

Egy új tanulmány szerint a zománcozott poharak és más hasonló népszerű konyhai edények mérgező mennyiségű ólmot és kadmiumot tartalmazhatnak.

A Plymouth Egyetem tudósoai 197 vizsgálatot hajtottak végre, 72 új vagy használt iváshoz használt termékeken, köztük tumblereken, sörös és boros poharakon és üveg palackokon.

A kutatók 139 esetben találtak ólmot és 134 esetben kadmiumot, mind az üvegek felületén mind pedig néhány esetben a karimájukon is – mindezt úgy hogy a ólom mennyisége több esetben ezerszer akkora volt mint a határérték.

A tesztek azt is megmutatták, hogy az üvegpoharak festéke a hosszú használat alatt fokozatosan leválik, így a használatuk során rendszeresen bekerül a szervezetbe.

Az új kutatás legutóbbi lépcsője egy hétköznapi méreganyag forrásokat felderító kutatás sorozatnak része, aminek korábbi tanulmánya a játszótereknél használt festékek lehetséges veszélyességére hívta fel a figyelmet.

A tanulmány arról számolt be, hogy a festékanyagok veszélybe sodorhatják a gyerekek egészségét, akik megehetik a játékok letöredező festékét. Andrew Turner, a tanulmányok vezetője, szerint a jelenlegi tanulmányban vizsgált poharak veszélyessége még ennél is súlyosabb lehet.

“Az üvegek festékében és zománcában jelen lévő veszélyes elemeknek egyértelmű következményei vannak az emberekre és a környezetre nézve,” mondta Turner. “Így meglepő volt, hogy ilyen magas mennyiségű ólmot és kadmiumot találtunk mind az üvegek külsején és azoknak a karimáján is. Az anyagoknak az ilyen nagy menyiségű hosszú távon törénő bevitelének valódi veszélyei vannak az egészségre, így ez egy egyértelmű probléma, amire a nemzetközi üvegiparnak gyorsan kell reagálnia.”

A kutatók röntgen fluoreszcens spektrometria (XRF) módszerekkel vizsgálták az üvegeket, amiknek több mint 70%-a (52 a 72-ből) pozitív volt ólomra – a fém minden színű festékben megtalálható volt. Ehhez hasonlóan 51 üveg tesztje pozitív volt kadmiumra és a legmagasabb mennyiségeket a vörös zománccal ellátot tégejeknél mérték.

Az ólom koncentrációja 40 és 400000 ppm, amíg a kadmium szintje 300 és  70000 ppm között mozgott. Az Amerikai Környezeti Egészségügyi Veszély Értékelésben meghatározott, az ivásra használt üvegek külső díszítésének határértékei az ólom esetében 200 ppm, a kadmium esetében pedig 800 ppm volt.

A kutatók azt is kiemelik, hogy az Európai Szitanyomók Szövetsége azt nyilatkozta, hogy egyre népszerűbbé válnak a szerves festékanyagok a fém tartalmúakkal szemben, főleg környezetvédelmi szempontok miatt, ezt az állítást az is igazolta hogy az újonnan vett termékek között sok festék tesztje negatív volt mindkettő fémre.

Arról is beszámoltak, hogy az általuk vizsgált veszélyes elemek más üveg edények díszitésében is jelen lehetnek, ezzel lehetségesen közeli kapcsolatba kerülve az ételekkel – például olyan termékekre kell gondolni mint tojástartó csészék, mérő edények, alátétek és vágódeszkák.

“Mivel biztonságosabb alternatívák érhetőek el az iparban, a tanulmány eredményei meglepőek és aggasztóak,” mondta Turner. “Miért ilyen gyakori még mindig ezeknek a káros vagy korlátozott elemeknek a használata a Kínában, az EU-ban és máshol gyártott kortárs üvegek díszítésében? Én úgy hiszem, hogy a fogyasztóknak fel kell hívni a figyelmét erre, amíg az eladóknak és az üveg iparnak felelőssége van a termékek díszítésében lévő mérgező fémek eltávolításában.”

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.