Baktériumok élnek a daganatokban

A Harvard Egyetem kutatócsapata bizonyítékot talált rá, hogy a vastagbélben a rákos daganatokban található bizonyos baktérium típusok a testben lévő más daganatokhoz is eljutnak az áttétes sejtekkel együtt. A tanulmányban a kutatók megvizsgálják a baktériumokat és azoknak a lehetséges szerepét a vastagbél rák kialakulásában.

Korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy baktériumok élnek a rákos daganatokkal együtt – több rákfajta esetében is – és emiatt a kutatókban felmerült, hogy esetleg ezek a baktériumok indítják el a daganatok kialakulását. Az egyik ilyen baktérium típus a Fusobacterium nucleatum, amit már többször találták vastagbélben a rákos daganatok mellet. Ebben az új tanulmányban arra igyekeznek fényt deríteni, hogy daganatokkal együtt élő baktériumok, azok áttételekor a test más részein – kiemelten a májban – is megtalálhatóak e.

Hogy ezt kiderítsék szövetmintákat gyűjtöttek több betegtől. Több esettel is találkoztak, aminél ugyanaz a baktérium fajta volt jelen a vastagbél és a máj daganatokban is a betegeknél. A kutatók arra is rájöttek, hogy azoknál az embereknél, akiknél a vastagbél daganatokban nem találtak baktériumokat a máj daganatoknál sem találtak azt követően.

A felfedezések hatására az emberi daganatokból egészséges patkányokba ültettek be és arra az eredményre jutottak, hogy a baktériummal rendelkező daganatok megmaradtak és növekedésnek indultak, azok viszont, amiknél nem voltak baktériumok, nem maradtak meg. Ezt követően megvizsgálták, hogy a baktérium ellen hatásos antibiotikumok bevetésével kezelni tudják e az egereket és az eredmények szerint ezzel sikeresen lelassították a daganatok növekedését.

Az eredmények szerint a baktérium együtt utazik a daganatos sejtekkel az új helyükre, ahol velük is marad a fejlődésük alatt. A kutatók szerint a baktériumnak szerepe lehet az áttételek sikerességében, azonban még több kutatásra van szükség, hogy kiderítsék a baktériumok pontosan milyen módon segítik elő a tumorok növekedését.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.