Barlangrajzokban gazdag szigetet fedeztek fel Indonéziában

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói egy barlangrajzokban szokatlanul gazdag barlangot fedeztek fel egy korábban régészek által még át nem kutatott apró indonéz szigeten.

A csapat összesen 28 művészi helyszínt fedezett fel, amelyek mindegyike legalább 2500 éves, a mindössze 81 négyzetkilométeres Kisar szigeten.

“Régészetileg még eddig senki nem fedezte fel ezt a kis szigetet,” mondta Sue O’Connor, a kutatást vezető régész és az egyetem kitüntetett professzora. “Ezek az indonéz szigetek több ezer évvel ezelőtt a fűszer kereskedelem szívét képezték. Az általunk talált festmények hajókat, kutyákat, lovakat és gyakran pajzsokra emlékeztető dolgokat szorongató embereket ábrázoltak. Más jeleneteken az emberek dobokon játszanak talán valami ceremónia részeként.”

A kutatók szerint ezek a felfedezések arra utalnak, hogy a sziget történelme szorosan összefonódik a környező szigetek történelmével.

“A Kisar festmények között megjelennek olyan képek, amik lenyűgözően hasonlítanak a Timor-Leste [a Kisar szigettől délre eső sziget] keleti részén találtakra”, mondta O’Connor.

“Mindkét sziget jellegzetes művészeti jellemzője az emberi és állati alakok rendkívülien kis mérete, a legtöbbjük a 10 centimétert sem éri el. A méretük ellenére azonban feltűnően dinamikusak.”

A kutatók szerint a két sziget kapcsolata valószínűleg a 3500 évvel ezelőtti neolitikumig vezethető vissza, amikor is az ausztronéz telepesek háziasított állatokat, például kutyákat és terményeket hoztak be.

Azonban mivel több képen megjelentek a fém dobok, amiket 2500 évvel ezelőtt észak Vietnamában és délkelet Kínában kezdtek el készíteni és kereskedni vele, ezért a régészek szerint a rajzok egy része később készült.

“Ezek a festmények talán az előfutárai az új szimbólumrendszer bevezetésének, ami nagyjából kétezer éve történt, presztízs áruk kereskedelmét követően és a hierarchikus társadalom kezdetén,” mondta O’Connor.

Forrás: cambridge.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.