Bebizonyították, hogy a mizofónia egy valós állapot

Mizofónia – aki még nem ismeri ezt az állapotot, zavarba ejtő lehet találkozni valakivel aki ettől szenved. Mizofóniában szenvedők bizonyos kellemetlen hangokat, mint a hangos rágás, elviselhetetlennek éreznek. Ezeknek a zajoknak kitéve a mizofónok egy közel irányíthatatlan dühöt éreznek, ezt a reakciót többen alaptalannak és hamisnak vélik. Azonban ezzel a tudomány nem ért egyet és azt találták a mizofónia igen is egy valós állapot.

A mizofónia, az avatatlanok szemében, egy extrém érzékenység bizonyos hangokkal szemben, kiemelten az evés közben keltet szájhangokkal. Szürcsölés, ropogtatás, nyelés és más hasonló hangok mind kiváltó okok lehetnek, amiket halva a mizofónok pusztán egy pár másodperc alatt a teljes nyugalomból is dühbe jönnek.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint, az elülső insula kéregben (AIC), az agynak az érzelmi folyamatokért felelős részében, a kiváltó hangok hatására ’túlzott mértékben’ megemelkedik a vér és oxigén szint a mizofónoknál.

A kiváltó hangok a mizofónoknál kapcsolatba hozhatóak az AIC és az érzelmek feldolgozásában és szabályozásában részt vevő agyi terület abnormális kapcsolódásaival, köztük a ventromediális prefrontális kéreggel (vmPFC), a poszteromediális kéreggel (PMC), a hippocampusszal és az amigdalával.

Ezt mizofóniával rendelkező egyének MRI felvételeinek vizsgálatával állapították meg, és ez nem az egyetlen indikátora a rendellenességnek. A kutatók arra is rájöttek, hogy a mizofónia élmény galvanikus válaszreakciót vált ki a bőrön is – amit már korábban a fokozott érzelmi állapottal hoztak kapcsolatba – és a szívverés üteme is megemelkedik hatására.

Érdekes módon a mizofónok máshogy érzékelik a saját testüket a nem mizofónokkal szemben, azzal hogy sokkal nagyobb ’ interoceptív érzékenységet’ tanúsítanak – ami azt jelenti, hogy a mizofónok sokkal éberebbek a saját testükből jövő érzetekkel szemben.

Forrás: www.slashgear.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.