Belélegezhető nanorészecskékkel kezelhetőek a szívbetegségek

Olasz és német kutatók csapata kifejlesztett egy belélegezhető nanorészecskét, amivel kezelhetőek a szívbetegségben szenvedő emberek. Tanulmányukban a tudósok leírják, hogy hogyan fejlesztették ki a részecskét és hogy az milyen módon és milyen hatásfokkal használták állatokon.

Az elmúlt években, rengeteg különböző nanorészecskét hoztak létre, hogy a test bizonyos részeire juttassanak el gyógyszereket, ezzel javítva a kezelések hatásfokát és csökkentve a lehetséges komplikációkat. Ezeket a részecskéket általánosan szájon át vagy intravénásan adják be a betegeknek, ami az új kutatás szerzői szerint lényegesen csökkenti hatásfokukat a keringés-szervrendszeri betegségek kezelésében. Ezért a kutatók egy új módszert dolgoztak ki, amivel a részecskék belélegezhetővé válnak, ezzel lehetővé téve, hogy gyorsan eljussanak a szívbe és felszívódjanak a szívizom sejtekben.

A csapat által létrehozott nanorészecskék anyaga hasonló a fogak és csontokéhoz – kis kálcium szulfát részecskék, amik képesek a szív szöveteiben felszívódni, azonban mégis elég nagyok ahhoz, hogy gyógyszert vigyenek magukkal. A kutatók által használt gyógyszer a szív sejtjeiben képes javítani a kálcium csatornákon – ami egy kritikus része a kardiális elektromos aktivitás helyreállításának.

Miután a részecskéket megtöltötték a gyógyszerrel, a csapat egereknek és patkányoknak adta be, amiknek szívében a diabetikus kardiomiopátiához hasonló sérüléseket okoztak. A kutatók ezt követően megvizsgálták az állatok szívének egészségét. Az egészséges állatokhoz képest a sérült egerek szíve 17%-al rosszabban teljesített, azonban a kezelést követően ez 15%-al javult – ami majdnem teljes gyógyulást jelent.

Mivel a kutatók elégedettek voltak a rágcsálókon végzett kísérletük eredményével, ezért a részecskét disznókon is megvizsgálták – amiknek a légzőszervrendszere sokkal jobban hasonlít az emberekére -, különös tekintettel arra hogy a részecskék milyen gyorsan halmozódnak fel a szív szöveteiben. Az eredmények megfeleltek a kutatók várakozásának – a részecskék a hagyományos módszerekkel szemben sokkal gyorsabban szívódtak fel.

A csapat arról is beszámolt, hogy a részecskék nem okoztak semmiféle mérgezést az egyik állatnál sem, azonban még több kutatásra van szükség, hogy meggyőződjenek róla, hogy a részecskék tényleg ártalmatlanok az emberre nézve is.

Forrás: stm.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.